Πανδημίες

ΑΠΟ: 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Μάι• 05•23

πανδημιες

Πώς μία τόσο ξαφνική πανδημία όπως ο covid-19 άλλαξε για πάντα τις ζωές μας;

Όλα όσα μας δίδαξε η πανδημία !

Βιρβίλη Δήμητρα- Β1 

Προσωπικά για εμένα η καραντίνα ήταν μια ολική αλλαγή τρόπου ζωής και πιστεύω για τους περισσότερους από εμάς.

Αρχικά, άλλαξε η καθημερινότητα μας, καθώς ξεχάσαμε τον όρο «κοινωνικοποίηση»,  «κοινωνικές σχέσεις», αφού φοβόμασταν ακόμη και τον διπλανό μας.

Την καραντίνα μπορούμε να την ταυτίσουμε με την λέξη «απομάκρυνση», γιατί  μας απομάκρυνε  από το φυσικό μας περιβάλλον και μας περιόρισε  ειδικότερα πίσω από τις οθόνες. Τα αντισηπτικά και οι μάσκες έγιναν μέρος της ζωής μας, «προσκολληθήκαμε» στις οθόνες για την τηλεκπαίδευση, ενώ μάθαμε το webex και το e-class και συνειδητοποιήσαμε επώδυνα  ότι ζούμε σε ένα «πλανητικό χωριό», κατά συνέπεια   μας αφορά άμεσα οτιδήποτε γίνεται παντού.

H εξοικείωση         με την τεχνολογία και η χρήση των νέων τεχνολογιών ακόμη και από τους πιο ηλικιωμένους είναι πλέον μια νέα κατάκτηση για όλους.

Από την άλλη πλευρά,  μας έκανε να εκτιμήσουμε πράγματα που είχαμε δεδομένα, όπως την οικογένεια μας, τους φίλους , τα αναντικατάστατο μάθημα στον φυσικό μας χώρο που είναι η σχολική τάξη  κτλ.  Παράλληλα  μάς δίδαξε την πειθαρχία , την ατομική και κοινωνική ευθύνη, την πρόταξη του δημόσιου συμφέροντος , να μην τα θεωρούμε όλα τόσο απλά και δεδομένα.

Ο σεβασμός στους γιατρούς μας και το υγειονομικό προσωπικό συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να είναι απεριόριστος, ενώ όλοι διαπιστώσαμε ότι το αγαθό της δημόσιας υγείας είναι από τις σημαντικότερες παροχές του κοινωνικού κράτους.

Το αίτημα για στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων είναι πιο επίκαιρο από ποτέ….

Σίγουρα η πανδημία μας στέρησε πολλές ελευθερίες, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όμως πάντα οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες… Είναι πλέον στο χέρι μας να μην τις αφήσουμε ανεκμετάλλευτες….                                    

Η ιστορία των πανδημιών

Διαχρονικά οι μαζικές λοιμώξεις έχουν προκαλέσει παγκοσμίως το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων. Μεταδοτικές ασθένειες  εμφανίζονται από την αρχαιότητα έως σήμερα αφανίζοντας ανθρώπους και οδηγώντας σε κοινωνικοοικονομικές αναταραχές. Από την άλλη πλευρά όμως, υπήρξαν η αφορμή για να γίνουν άλματα στον τομέα της ιατρικής.

Ας δούμε λοιπόν τις πιο γνωστές μολυσματικές ασθένειες, επιδημίες και πανδημίες από την αρχαιότητα έως σήμερα και ας μη ξεχνάμε ότι κάποιες άλλαξεαν ακόμη και το ρουν της ιστορίας

430 π.Χ: Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου εμφανίζεται η παλαιότερη καταγεγραμμένη πανδημία στην Αθήνα, ο περίφημος «λοιμός». Πρόκειται μάλλον για τυφοειδή πυρετό που έπληξε αρχικά την περιοχή της Αιθιοπίας, της Λιβύης, της Αιγύπτου και στη συνέχεια διείσδυσε στα τείχη του Πειραιά και αφάνισε περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού.

165-180 μ.Χ.: πρόκειται για μια νέα μορφή ευλογιάς που ονομάστηκε «λοιμός των Αντωνίνων» ή λοιμός του Γαληνού καθώς αυτός τον περιέγραψε. Πιστεύεται ότι εμφανίστηκε αρχικά σε περιοχές που κατοικούσαν οι Ούνοι.

250 μ.Χ: ήταν μια ασθένεια με πυρετό, έλκη στο λαιμό, γάγγραινα εμφανίζεται στην Αιθιοπία και προχώρησε προς τη Ρώμη.

541 μ.Χ: εμφανίζεται η πανώλη με κέντρο την Κωνσταντινούπολη. Καταγράφηκαν ακόμη και 5.000 θάνατοι καθημερινά, αλλά υποχώρησε σχετικά γρήγορα.

11ος μ.Χ.: εμφανίζεται η λέπρα στην Ευρώπη, γνωστή ως νόσος του Χάνσεν , ενώ δημιουργούνται πολλά λεπροκομεία γνωστά ως «Λαζαρέτα».

1346-1353 μ.Χ: εμφανίστηκε «η μαύρη πανώλη» που χαρακτηρίζεται ως η πιο θανατηφόρα από όλες τις πανδημίες. Ο παγκόσμιος πληθυσμός μειώθηκε κατά 25%, ενώ η Γαλλία και η Αγγλία αναγκάστηκαν να κάνουν ανακωχή στο μεταξύ τους πόλεμο και οι Βίκινγκς έχασαν τη στρατιωτική τους δύναμη.

1492-1548 μ.Χ.: με την άφιξη των Ισπανών στην Καραβαϊκή εμφανίζονται στους ιθαγενείς, ιλαρά, ευλογιά, πανώλη που αφάνισαν το 90% των κατοίκων της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

1665-1666 μ.Χ.: πανώλη πλήττει το Λονδίνο και επιφέρει το θάνατο του ¼ του πληθυσμού της πόλης. Σφαγιάστηκαν οι σκύλοι και οι γάτες γιατί θεωρήθηκαν ως πιθανή πηγή διάδοσης της ασθένειας.

1817-1824 μ.Χ.:  στη Ρωσία ξεσπά χολέρα που οδηγεί σε θάνατο 1εκατομμύριο ανθρώπους ενώ μεταφέρεται από Βρετανούς στρατιώτες στην Ινδία.Βαθμιαία μεταφέρεται σε όλες τις ηπείρους.

1855 μ.Χ.: εκατομμύρια άνθρωποι αφανίζονται από τη βουβωνική πανώλη στην Κίνα και Ινδία  που παραμένει ενεργή μέχρι το 1960. Μεταδόθηκε από τους ψύλλους.

1875 μ.Χ.: Στα νησιά Φίτζι εμφανίζεται η ιλαρά.

1957-1958: εμφανίζεται η ασιατική γρίπη που ξεκίνησε από την Κίνα και διαδόθηκε σε όλες τις ηπείρους. Πέθαναν 14000 σε έξι μήνες και 2 εκατομ άνθρωποι παγκοσμίως κυρίως νέοι κάτω των 20.

1972: εμφανίζει πάλι η ευλογιά στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά μέσω των εμβολίων καταπολεμήθηκε γρήγορα.

1981: εμφανίζεται η πανδημία του Aids που στοίχεσε τη ζωή σε 30 εκατ ανθρώπους παγκοσμίως . Μετά το 2004 μέσω των φαρμάκων μειώθηκαν τα κρούσματα πολύ, αλλά ακόμη και σήμερα εμφανίζονται στην υποσαχάρια Αφρική κυρίως.

2002-2003: εμφανίζεται ο ιός sars-corona που ξεκίνησε από την Κίνα με 774 θανάτους.

2009: ο Η1Ν1(εποχική γρίπη) που ξεκίνησε από την Κίνα. Πρόκειται για επανάληψη της εποχικής γρίπης αλλά με πολύ λιγότερους θανάτους.

2013-2016: στην κεντρική και δυτική Αφρική εμφανίζεται ο Ebola και οι θάνατοι ανήλθαν σε 13000.

2015-16: στη Βραζιλία εμφανίζεται ο ιός Zika, για τον οποίο εμφανίζονται 2500 γενετικές ανωμαλίες και 29 βρεφικοί θάνατοι.

2019: στο τέλος του έτους στην πόλη της Κίνας Wuhan εμφανίζεται επιδημία πνευμονίας. Ο covid-19 θεωρήθηκε η κύρια αιτία και έχει προσβάλει πάνω από 230 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ οδήγησε σε θάνατο πάνω από 5 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Πηγή: https://www.mixanitouxronou.gr    https://www.sansimera.gr/listes/26

Top