Όταν οι … «σταυροφόροι»του «Διεθνούς Δικαίου» κάνουν την πάπια…. και οι πόλεμοι λήγουν μέσω των εξοπλισμών…
Ένας πόλεμος συνεχίζεται από το 2022, ενώ η προοπτική επίλυσής του προβάλλεται μόνο μέσα από «πακέτα στρατιωτικής βοήθειας» των δυτικών χωρών προς τον Ουκρανικό στρατό και προβολής ενός «συνεχιζόμενου αδιέξοδου»…
Παράλληλα πολυεθνικές αναλαμβάνουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ενώ τα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας επενδύουν στον πόλεμο.
Παράλληλα, με τη στήριξη των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ το Ισραήλ δεν τηρεί αμέτρητες αποφάσεις του ΟΗΕ για τερματισμό της κατοχής της Παλαιστίνης και διασφάλιση των δικαιωμάτων του λαού της.
Η Ρωσοουκρανική σύγκρουση ξεκίνησε το 2014 και κλιμακώθηκε το Φεβρουάριο του 2022 με τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ όλοι πίστευαν σε μια εύκολη κατάληψη της χώρας από τη Ρωσία.
Ο πόλεμος όμως συνεχίζεται μέχρι σήμερα, οι απώλειες είναι σημαντικές και για τις δύο πλευρές. Δεν υποχωρούν από τις αρχικές τους επιδιώξεις κυνηγώντας τον αρχικό τους σκοπό. Ο συνεχής εφοδιασμός των Ουκρανικών δυνάμεων με πολεμικό υλικό από τις δυτικές χώρες, δίνει ελπίδες στο Κίεβο για το αποτέλεσμα του πολέμου που μέχρι πρότινος ήταν υπέρ της Μόσχας.
Ωστόσο, σε αντίθεση από τις αναπτερωμένες ελπίδες της κυβέρνησης της Ουκρανίας, ο λαός έχει υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα τόσο οικονομικό, όσο και ψυχολογικό. Ο Ουκρανικός λαός έχει αναγκαστεί να αφήσει τα σπίτια του στις πόλεις και στα χωριά και να σπεύσει στις χώρες τις Ε.Ε. που βρίσκουν ένα προσωρινό καταφύγιο . Αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην χώρα για πολλά χρόνια ακόμα μετά τη λήξη του πολέμου.
Η ειρήνη είναι ο μόνος δρόμος για να σταματήσει η ταλαιπωρία και των δύο λαών. Παρόλο που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο δε σημαίνει ότι ο λαός της είναι σύμφωνος με αυτόν τον πόλεμο ο οποίος έχει αρχίσει να παίρνει χαρακτηριστικά γενοκτονίας. Ο ρωσικός λαός έχει δεχτεί ένα γερό πλήγμα στον οικονομικό τομέα.
Η Ουκρανία θέλει να πάρει πίσω όλα τα εδάφη που έχει χάσει. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί, καθώς έχει χάσει μια γενιά νέων ανδρών που έχουν είτε σκοτωθεί, είτε τραυματιστεί στον πόλεμο.
Παράλληλα, ξεμένει πια από πυρομαχικά, προμήθειες και εξοπλισμούς.
Η Ευρώπη ενέκρινε μια βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, πλην όμως είναι τα αμερικανικά χρήματα εκείνα που εξασφαλίζουν τη στρατιωτική δύναμη του Κιέβου, σύμφωνα με την ανάλυση των New York Times.
Τι γίνεται, όμως, με αυτήν την αμερικανική βοήθεια;
Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων αντιτίθενται τώρα στην παροχή νέας βοήθειας προς την πλευρά της Ουκρανίας.
Η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία έχει πια εγκλωβιστεί στην ενδοαμερικανική διαμάχη γύρω από την αμερικανική μεταναστευτική πολιτική και την κατάσταση στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
«Εάν όμως η Ουκρανία δεν μπορεί πρακτικά να εξασφαλίσει όσα χρειάζεται προκειμένου να νικήσει τη Ρωσία, τότε τι είδους συμφωνία θα μπορούσε να συνάψει;», διερωτάται ο συντάκτης των NY Times, αναζητώντας όσα θα μπορούσαν να εμπεριέχονται σε μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία.…
Οι πιθανές απαντήσεις ;
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα αναγνωρίζει ως ρωσικά τα εδάφη που τώρα κατέχει και θα υποχρεώνει παράλληλα την Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη ενταφιάζοντας έτσι την ευρωπαϊκή/νατοϊκή της προοπτική. Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους, αποκηρύσσουν μια τέτοια συμφωνία ως «συνθηκολόγηση», ενώ τόσοι άνθρωποι θα έχουν χάσει χωρίς κανένα λόγο τη ζωή τους …. ωστόσο, εάν δεν λάβουν νέα αμερικανική βοήθεια εκείνοι μπορεί να αναγκαστούν να αποδεχθούν ένα τέτοιο σενάριο.
Μια καλύτερη συμφωνία για την Ουκρανία θα της έδινε πίσω τουλάχιστον ένα μέρος των εδαφών που έχει χάσει, συν μια υπόσχεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα τη συνέδραμαν ενάντια στη Ρωσία. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ουκρανία μπορεί να μην εντασσόταν αμέσως στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Για να καταστεί όμως δυνατή μια τέτοιου τύπου συμφωνία, η Ουκρανία θα χρειαζόταν έναν ισχυρότερο στρατό που θα μπορούσε να διαβρώσει τη ρωσική στρατιωτική ισχύ.
Τα χρήματα του αμερικανικού Κογκρέσου θα μπορούσαν, με άλλα λόγια, να κάνουν τη διαφορά, καθώς μόνο με αυτή την προϋπόθεση οι Ουκρανοί θα έφεραν πλήγματα στους Ρώσους…
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ήδη ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, προκειμένου να ενισχυθεί η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας.
Αυτή τη φορά οι ΗΠΑ δεν θα παράσχουν εξοπλισμό προερχόμενο από τα αποθέματά τους, αλλά θα χρηματοδοτήσουν την αγορά εξοπλισμού. Στο νέο αυτό πακέτο δεν διευκρινίζεται ο τύπος του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, όμως προβλέπεται η αγορά πυρομαχικών για συστήματα εντοπισμού και κατάρριψης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Την ίδια στιγμή, η Βρετανία απευθύνθηκε σε ομάδα ευρωπαϊκών χωρών ζητώντας τους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυραύλους βεληνεκούς έως 300 χιλιόμετρα.
Η έκκληση για ανταπόκριση από εταιρείες που μπορούν να προμηθεύσουν τέτοιου είδους πυραύλους συμπεριελήφθη σε μια προκήρυξη που ανάρτησε την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Ταμείο για την Ουκρανία, – μια ομάδα χωρών που περιλαμβάνει την Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία-, που ιδρύθηκε για να στέλνει όπλα στο Κίεβο.
Το πιθανό σενάριο ωστόσο για το 2024 είναι εκείνο του «συνεχιζόμενου αδιεξόδου», το οποίο «πρόκειται να καθορίσει και το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος» και πώς θα διαμορφωθούν οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή...
Πηγή: N.Y Times, ΑΠΕ- ΜΠΕ
Μυζίθρας Θοδωρής – Β4