Ευρωεκλογές

ΑΠΟ: 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Μάι• 28•24

2.ευρωεκλογες

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί το εκλεγμένο κοινοβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια με άμεσες, γενικές εκλογές που διεξάγονται την ίδια περίοδο στα κράτη μέλη. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η Ρομπέρτα Μέτσολα, από τις 11 Ιανουαρίου 2022.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνει:

  • συμμετοχή στη νομοθετική διαδικασία (νομοθετική παραγωγή),
  • κατάρτιση και έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού και
  • άσκηση του δημοκρατικού ελέγχου πάνω στη δράση των κοινοτικών οργάνων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ολομέλεια του κοινοβουλίου συνέρχεται για μία εβδομάδα κάθε μήνα στο Στρασβούργο,

Οι Ευρωεκλογές διεξάγονται κάθε 5 χρόνια σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συνολικά 27 χώρες).

Οι λαοί της Ευρώπης ψηφίζουν άμεσα τους βουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι οι 450 εκατομμύρια άνθρωποι της ΕΕ θα εκλέξουν του 750 βουλευτές που θα πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την υγεία, το περιβάλλον , την εργασία τους κλπ.

Ο αριθμός τους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 751 μαζί με τον Πρόεδρο.

Κάθε χώρα μπορεί να έχει το λιγότερο 6 και το περισσότερο 96 βουλευτές.

Οι αρμοδιότητές τους είναι η προετοιμασία των νέων νομοσχεδίων και η τροποποίηση των νόμων, η ψήφιση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού , ψηφίζουν τις εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ, εκλέγουν τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  που θα λέγαμε ότι είναι η κυβέρνηση της Ευρώπης, (παρόμοια θέση με του Πρωθυπουργού ), αλλά ελέγχει και την επιτροπή.

Οι ευρωβουλευτές που έχουν εκλεγεί σχηματίζουν πολιτικές ομάδες.

Οι πολιτικές ομάδες αποτελούνται από ευρωβουλευτές από διαφορετικές χώρες και διαφορετικά πολιτικά κόμματα.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Οι Έλληνες θα ψηφίσουμε 21 βουλευτές στις 9 Ιουνίου 2024.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι/ όσες έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/2007 Έλληνες υπήκοοι ή πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα

Εμείς θα σας ευχηθούμε «καλό βόλι»!

1

Μυζίθρας Θοδωρής / Β4

 

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Γιατί οι νέοι περιφρονούν τους θεσμούς;

Με τον όρο αποχή στις εκλογές εννοούμε την πρόθεση του ψηφοφόρου να μη ψηφίσει, δηλαδή να μην επιλέξει κανέναν από τους διαθέσιμους υποψηφίους, αλλά ούτε να ψηφίσει άκυρο ή λευκό. Επομένως, αδρανεί απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις πιστεύοντας ότι αυτή του η ενέργεια αποτελεί πολιτική θέση. Συγκεκριμένα, νομίζει ότι κατά αυτόν τον τρόπο εναντιώνεται στο σύστημα με τα σαθρά θεμέλια που τόσο απεχθάνεται. Στην πραγματικότητα, απλώς αναζητάει από μηχανής θεούς. Κάθε σημαντική κοινωνική μεταβολή απαιτεί ενεργούς πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν στα κοινά μεριμνώντας για το μέλλον τους. Παράλληλα, πλήθος πολιτών δείχνει να έχει απογοητευτεί από το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων με αποτέλεσμα να διστάζει να εμπιστευτεί εκ νέου κάποιο πολιτικό πρόσωπο. Γιατί τέτοια αποστροφή;

Η αποστροφή των ανθρώπων απ’ τα κοινά και ειδικότερα των νέων αποτελεί παθογένεια του πολιτικού συστήματος και πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό πρόβλημα για τις σύγχρονες δημοκρατίες, καθώς η μη άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν επηρεάζει σημαντικά τα πολιτικά δρώμενα. Ως αποτέλεσμα, οι ψηφοφόροι απορρίπτουν το πολιτικό σύστημα, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τα κόμματα/παρατάξεις που δε φαίνεται να τους εκφράζουν,  ούτε να επιλύουν  τα προβλήματά τους.

Ενδεικτικά  αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών το ποσοστό συμμετοχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 έφτασε το 44,6%, δηλαδή   ΜΟΝΟ 4.360.000 πολίτες είχαν ασκήσει το εκλογικό δικαίωμά τους.

Πού οδηγεί αυτό το κοινωνικό φαινόμενο;

Είναι ξεκάθαρο ότι με τη συμπεριφορά αυτή ευνοούνται η αδιαφορία, η απάθεια, η πόλωση, ενώ ενισχύεται η διαίρεση της κοινωνίας, οι πελατειακές σχέσεις, ο νεποτισμός, η αναξιοκρατία, κτλ. Ταυτόχρονα, το πολίτευμα που εδραιώθηκε με βάση τη συμμετοχή (το θεμέλιό της) υποβαθμίζεται. Αυτή η δυσλειτουργία της δημοκρατίας δίνει χώρο σε δημαγωγούς να δράσουν. Έτσι, αναδύθηκαν ακροδεξιά μορφώματα και εδραιώθηκε ο λαϊκισμός . Αν και τα προβλήματα διαρκώς διογκώνονται, η αποχή μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή αντιπροσώπευση των αναγκών και των απόψεων του πληθυσμού στην πολιτική διαδικασία, καθώς οι πολιτικοί δεν έχουν κίνητρα να εξυπηρετήσουν ομάδες που δεν συμμετέχουν στις εκλογές. Τέλος, η χαμηλή συμμετοχή μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλεγμένης κυβέρνησης, πόσο μάλλον αν η συμμετοχή είναι εξαιρετικά χαμηλή.

3 απαξιωση

 Διακουμής Ηλίας / Α1 , Μηνακάκη Λυδία /Α2

Top