Περιορισμένη η εκλογή γυναικών στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές !
Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική έχει εξαιρετική σημασία για την υγιή λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πολλές χώρες στον κόσμο, ο δρόμος για την πλήρη ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στον τομέα αυτόν εξακολουθεί να είναι μακρύς και περίπλοκος. Οι γυναίκες έχουν αναλάβει ηγετικούς ρόλους σε διάφορες πολιτικές θέσεις σε όλο τον κόσμο, όπως πρωθυπουργοί, πρόεδροι, υπουργοί, βουλευτές, και δήμαρχοι.
Ωστόσο, η αναλογία των γυναικών που κατέχουν αυτές τις θέσεις συνήθως παραμένει χαμηλή σε σχέση με τους άνδρες. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την ανισότητα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών προσδοκιών, των πολιτισμικών παραδόσεων, των διακρίσεων και των περιορισμών που υφίστανται οι γυναίκες σε πολλές κοινωνίες.
Οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές χαρακτηρίστηκαν από δύο φαινόμενα : το μεγάλο ποσοστό αποχής και τη σχεδόν ανύπαρκτη εκλογή γυναικών.
Στους 332 δήμους της χώρας εκλέχθηκαν μόνο 22 γυναίκες δήμαρχοι
(λιγότερο από 7%) και καμία περιφερειάρχης στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Τα δεδομένα είναι απογοητευτικά αν σκεφτούμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη μορφή πολιτικού στίβου και θα ήταν λογικό οι συνθήκες να είναι ευκολότερες για τις γυναίκες λόγω της αμεσότητας με τους ψηφοφόρους.
Βέβαια και η εμπειρία των βουλευτικών εκλογών φανερώνει ότι το πολιτικό σκηνικό παραμένει ανδροκρατούμενο, καθώς μόνο το 21% των βουλευτών είναι γυναίκες, παρά το σύστημα ποσοστώσεων…
Συγκεκριμένα από το 2012 τα ψηφοδέλτια των κομμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνουν γυναίκες σε ποσοστό 33% και από το 2019 40%.
Βασικό αίτιο αυτής της κατάστασης είναι η διατήρηση των στερεοτύπων και οι ανισότητες που είναι βαθιά ριζωμένες στο μέσο άνθρωπο.
Τα κλασικά στερεότυπα: η γυναίκα δεν πρέπει να είναι επιθετική, αλλά γλυκιά και ήρεμη και «τι θα γίνει με τα παιδιά της»; «δεν κάνουν οι γυναίκες για άγριους χώρους», οδηγούν συχνά ακόμη και τις ίδιες τις γυναίκες να πιστεύουν για τους εαυτούς τους ότι δεν είναι ικανές για την πολιτική.
Ακόμη όμως και αν εκλεγούν οι γυναίκες συνήθως αναλαμβάνουν υπουργεία που είναι συνυφασμένα με τις κυρίαρχες αντιλήψεις, όπως υπουργείο παιδείας, πολιτισμού και σπάνια υπουργεία άμυνας, οικονομίας, δημόσιας ασφάλειας κλπ.
Η βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών στη Βουλή είναι ορατή.
Στην εκλογική αναμέτρηση του 2015 οι γυναίκες οι οποίες εκλέχθηκαν ήταν μόλις 54, ενώ το 2023 ο αριθμός αγγίζει τις 71.
Μόνο εάν τα κόμματα εξασφαλίσουν πραγματική υποστήριξη στις γυναίκες, αν τα ΜΜΕ εξασφαλίσουν την ισότιμη εκπροσώπησή τους στις διάφορες συζητήσεις και μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος αμβλυνθούν τα στερεότυπα φύλου θα εξασφαλιστεί και η ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών. Και αυτό είναι ζήτημα δικαιοσύνης και δημοκρατίας.
Πηγές: Ισότητα των φύλων στη λήψη πολιτικών αποφάσεων (EIGE)
Μυζίθρας Θοδωρής / Β4