Λέσβος: το τρίτο καλύτερο μέρος στον κόσμο για την παρατήρηση πουλιών!!!

ΑΠΟ: 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Μάι• 28•24

birdwatching

Η Λέσβος στα πλαίσια καταγραφής των υγροτόπων της από το WWF Ελλάς βρίσκεται στην πρώτη θέση με τους περισσότερους υγροτόπους από τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους με 63 υγροτόπους.

Στη Λέσβο έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί 333 είδη πουλιών από τα 455 της Ελλάδας.

Έτσι το νησί έχει εξελιχθεί σε προορισμό για τους απανταχού παρατηρητές πουλιών τα τελευταία χρόνια . Ήδη υπολογίζεται ότι τον φετινό Απρίλιο και Μάιο έχουν «κλείσει» να επισκεφθούν το νησί περισσότεροι από 9.000 φανατικοί του συγκεκριμένου χόμπι.

Κάθε χρόνο οι παρατηρητές πουλιών είναι ολοένα και περισσότεροι. Προέρχονται κυρίως από την Αγγλία και την Ολλανδία, ενώ επισκέπτονται το νησί τον Απρίλιο και τον Μάιο, εποχή που περνούν τα μεταναστευτικά πουλιά.

λεσβοσ_Εικόνα1

Την εποχή εκείνη, τα πουλιά που ξεχειμώνιασαν στην Αφρική διασχίζουν κατά χιλιάδες τη Μεσόγειο. Η ιδιαιτερότητα της Λέσβου είναι ότι οι παρατηρητές πουλιών θα συναντήσουν και πολλά ασιατικά είδη, που περνούν από αυτή την περιοχή αλλά όχι την υπόλοιπη Ευρώπη.

Από τους διάφορους υγρότοπους του νησιού και ιδιαίτερα από την περιοχή της Καλλονής διέρχονται  δεκάδες καλαμοκανάδες, αβοκέτες, μαχητές και λασπότρυγγες, αρκετοί μαυροπελαργοί,λευκοπελαργοί και καστανόπαπιες και ακόμα  πιο σπάνια είδη όπως η αγκαθοκαλημάνα, η χαλκόκοτα και η λιμόζα. Ακόμη περνούν και  μικρότερα πουλιά όπως διάφορα είδη από χελιδόνια και σταχτάρες, καστανολαίμηδες κ.ά.

Πρόκειται λοιπόν για ένα θησαυρό που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα πτηνά για το νησί (σε συνδυασμό με το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι), καθώς πέρα από την προβολή και την ανάδειξη του ταλαιπωρημένου νησιού θα μπορούσε να αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο ήπιος οικοτουρισμός.

download

ΠΗΓΗ: https://www.lesvosbirds.gr/el/eidi-poulion-lesvou

Βλανταρίδη Ιφιγένεια- Καλογήρου Ειρήνη / Β3

Top