Σχολική διαρροή και οικονομική κρίση.

ΑΠΟ: 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Απρ• 20•16
Σχολική διαρροή και οικονομική κρίση.

H σχολική διαρροή είναι ένα παγκόσμιο διαχρονικό φαινόμενο που πηγάζει κυρίως από τις κοινωνικές ανισότητες, την αλληλεπίδραση μεταξύ σχολικής και οικογενειακής κουλτούρας αλλά και από παράγοντες που σχετίζονται με το ίδιο το σχολείο και τους συντελεστές του.

Διακρίνονται δύο παράγοντες μαθητικής διαρροής

Α) οι παράγοντες που σχετίζονται με την οικογένεια και είναι κοινωνικοοικονομικοί όπως η φτώχεια, η διαφορετική φυλή/καταγωγή, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο οικογένειας, οικογενειακή κινητικότητα, αδιαφορία γονέων , χαμηλές οικογενειακές φιλοδοξίες, χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο αδελφών,  μονογονεϊκές οικογένειες κλπ.

Β) οι παράγοντες που σχετίζονται με το ίδιο το σχολείο και την εμπειρία του νέου όπως η κακή σχολική επίδοση, πολλές απουσίες, προβλήματα πειθαρχίας ,συγκρούσεις με καθηγητές/ συμμαθητές, συχνή εναλλαγή σχολείου, επανάληψη τάξης.

Στην εκπαιδευτική γλώσσα ο όρος «διαρροή» αφορά τους νέους που δεν ολοκληρώνουν την ελάχιστη υποχρεωτική εκπαίδευση ενώ με μια ευρύτερη έννοια ο όρος αναφέρεται στους νέους εκείνους που δεν ολοκληρώνουν την εκπαίδευση που έχουν ξεκινήσει(συμπεριλαμβάνεται και η σπουδαστική διαρροή γενικότερα).

Η εγκατάλειψη είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία συνήθως όμως με την σύγχρονη έννοια αναφέρεται ακόμη και σε βραχυπρόθεσμες διαδικασίες «απεμπλοκής» από το σχολείο και τα μαθητικά δρώμενα που αρχίζει ήδη από πολύ νωρίς στις πρώτες σχολικές τάξεις.

Περισσότερα από 16.000 είναι τα παιδιά που εγκατέλειψαν τις σχολικές αίθουσες την τελευταία τετραετία των μνημονίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας που δόθηκαν πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα.

Η μετανάστευση των γονέων, η αλλαγή προτεραιοτήτων των πολιτών που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στο ζοφερό οικονομικό κλίμα της χώρας αλλά ακόμα και η ανάγκη βοήθειας σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες της οικογένειας, κυρίως στην επαρχία, αποτελούν λόγους που συμβάλλουν στο φαινόμενο.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας, κατά το σχολικό έτος 2010-2011 εγκατέλειψαν το σχολείο συνολικά 3.417 παιδιά, το 2011-2012 έφυγαν 3.646 παιδιά, το 2012-2013 εγκατέλειψαν 4.860 παιδιά και πέρυσι η σχολική διαρροή αφορούσε σε 4.502 παιδιά.

Συνολικά δηλαδή μέσα σε τέσσερα χρόνια εγκατέλειψαν το σχολείο 16.425 παιδιά. Αν και ο αριθμός φαίνεται μικρός μπροστά στις περίπου 600.000 παιδιά που αποτελούν το μαθητικό δυναμικό της χώρας, εντούτοις πίσω από κάθε ένα παιδί που εγκαταλείπει το σχολείο βρίσκεται συνήθως και μια τραγική ιστορία.

Top