ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Το έθιμο της χελιδόνας

ΧΕ

ΦΑΣΙΑΝΟΣ

Τα χελιδονίσματα είναι ένα αρχαίο έθιμο όπου τα παιδιά γιόρταζαν το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών και της άνοιξης. Κρατώντας το ομοίωμα ενός χελιδονιού, τριγυρνούσαν στην πόλη και τραγουδούσαν τη «χελιδόνα». Ο κόσμος τους έδινε διάφορα κεράσματα.

Το τραγούδι της χελιδόνας λέει:                                                                                  Ήρθε ήρθε χελιδόνα
ήρθε και άλλη μεληδόνα
κάθισε και λάλησε
και γλυκά κελάηδησε:

Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ
κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις
καλοκαίρι θα μυρίσεις
Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις
πάλιν άνοιξη θ” ανθίσεις.

Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης  Σαρακοστής. Τα παιδιά πετούν χαρταετούς στον ουρανό. Όλοι τρώνε νηστίσιμα φαγητά: χαλβά, ταραμά, όσπρια, ελιές, … και λαγάνα!

Η Μεγάλη Σαρακοστή- Η κυρά Σαρακοστή

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η νηστεία που κάνουμε πριν από το Πάσχα. Ξεκινάει την Καθαρή Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.
Η Κυρά Σαρακοστή είναι  ένα  ημερολόγιο που χρησιμοποιούσαν στα παλιά χρόνια για να μετρήσουν τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Την φτιάχνουμε από ζύμη ή χαρτί. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά  στην οποία απεικονίζεται μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας και με επτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε εβδομάδα κόβουμε κι ένα πόδι . Μόλις κόψουμε και το τελευταίο… φτάσαμε στο Πάσχα!

Την Κυρά Σαρακοστή                                                                                                                  που είναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν

με αλεύρι και νερό!

Για στολίδι της φορούσαν

στο κεφάλι της σταυρό

και το στόμα της ξεχνούσαν

γιατί νήστευε καιρό!

Και μετρούσαν τις ημέρες

με τα πόδια της τα εφτά

κόβαν ένα τη βδομάδα,

μέχρι να΄ ρθει η Πασχαλιά!

 

Πρωταπριλιά

Σύμφωνα με το έθιμο αυτό την 1η Απριλίου λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε τους άλλους.

Το έθιμο ξεκίνησε από  Κέλτες  ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί  έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά.

 

 

Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά είναι η πρώτη ημέρα του Μάη. Εκείνη την ημέρα δεν έχουμε σχολείο και ούτε οι μεγάλοι πηγαίνουν στη δουλειά γιατί είναι ημέρα απεργίας. Πηγαίνουμε στη φύση , μαζεύουμε λουλούδια και φτιάχνουμε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top