ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΡΟΔΟΥ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΡΟΔΟΥ

Η Ρόδος είναι ένα νησί της Ελλάδας που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και ανήκει στα Δωδεκάνησα. Η Ρόδος είναι ένα νησί  με πλούσια ιστορία και πολλά αξιοθέατα. Ας δούμε κάποια από αυτά.

1.Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου είναι κτίσμα του 14ου αιώνα που κατασκευάστηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες, οι οποίοι κατείχαν τη Ρόδο και ορισμένα άλλα νησιά όπως το Καστελόριζο από το 1309 έως το 1522, στη θέση παλαιότερης βυζαντινής ακρόπολης του 7ου μ.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες στη θέση του, βρισκόταν ο ιερός ναός του θεού Ήλιου και σε αυτή την θέση πιθανόν να είχε στηθεί ο περίφημος Κολοσσός της Ρόδου σε αντίθεση με την προγενέστερη πεποίθηση ότι βρισκόταν στην περιοχή Μανδράκι, που βρίσκεται στη θέση του ενός εκ των τριών λιμανιών της Ρόδου. Το παλάτι εκτός από διοικητικό κέντρο των Ιπποτών και κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου ήταν επίσης έδρα της άρχουσας κοινωνικής και πνευματικής τάξης της Ρόδου.

Αποτελέσματα εικόνων για παλάτι του μεγάλου μαγίστρου

2.Λίνδος

Η Λίνδος είναι παραδοσιακός οικισμός στο νησί της Ρόδου. Έχει πλούσια ιστορία, καθώς ήταν μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού και αυτή με την πιο πλούσια ναυτική παράδοση. Είναι η γενέτειρα του Κλεοβούλου, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας· του Χάρη, του γλύπτη του περίφημου Κολοσσού του Παναιτίου, του φιλοσόφου που εισήγαγε τη στωική φιλοσοφία στη Ρώμη.Ο παράκτιος αυτός οικισμός βρέχεται από το νότιο Αιγαίο και απέχει περίπου 55 χλμ. από την πόλη της Ρόδου, ευρισκόμενος στο ακρωτήριο Κράνα των ανατολικών ακτών του νησιού. Τα γραφικά στενά σοκάκια, οι όμορφες παραλίες, η εξαιρετική θέα του πελάγους, αλλά κυρίως η ακρόπολη την Λίνδου, που δεσπόζει πάνω από τον οικισμό, έχουν καταστήσει τη Λίνδο δημοφιλή τουριστικό προορισμό.                                                                                                                                                                                                           Η ακρόπολη, ειδικότερα, χτισμένη σε μια φυσική οχυρωματική θέση, αξιοποιήθηκε από την αρχή της ιστορίας της Λίνδου και είναι συνυφασμένη, όχι αποκλειστικά με την ιστορία της Λίνδου, αλλά με την ιστορία ολόκληρου του νησιού. Αυτόν τον μικρό χώρο, τον αξιοποίησαν και άφησαν σε αυτόν σημάδια της παρουσίας τους οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί και οι Ιωαννίτες ιππότες. Η Λίνδος είναι η θερμότερη περιοχή της γεωγραφικής Ευρώπης ετησίως.

Ακρόπολη της Λίνδου

Αποτελέσματα εικόνων για ακροπολη λινδου

3.Η κοιλάδα των πεταλούδων

Η Κοιλάδα των Πεταλούδων είναι βιότοπος στο νησί Ρόδος του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Αποτελεί τουριστικό προορισμό και αξιοθέατο της περιοχής. Στην Κοιλάδα φιλοξενείται η πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria, ένα σπάνιο είδος πεταλούδας. Η Κοιλάδα των Πεταλούδων έκτασης 600 στρεμμάτων  βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Ρόδου, 26 χλμ. από την πόλη της Ρόδου και 6 χλμ. από τη δυτική ακτή της, ανάμεσα στα χωριά Παραδείσι και Θεολόγος. Ολόκληρη την Κοιλάδα διασχίζει ο ποταμός Πελεκάνος. Στο κάτω μέρος της τοποθεσίας βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο οποίο εκτίθενται δείγματα τόσο της χλωρίδας όσο και της πανίδας του νησιού μαζί με είδη πεταλούδων από όλο τον κόσμο. Ένα ειδικά διαμορφωμένο, ανηφορικό μονοπάτι μέσα από δέντρα, μικρούς καταρράκτες, ξύλινα γεφυράκια και μικρές λίμνες οδηγεί στη Μονή της Παναγίας Καλόπετρας, στην κορυφή της Κοιλάδας.

4.Μονή Παναγίας Τσαμπίκας

Η Παναγιά η Τσαμπίκα είναι μονή της Ρόδου. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού κοντά στο χωριό Αρχάγγελος. Αποτελείται από την παλαιά και την νέα μονή, που ονομάζονται από τους ντόπιους «η Ψηλή» και η «η Χαμηλή», αντιστοίχως. Η παλαιά μονή βρίσκεται στην κορυφή λόφου, πάνω από την ομώνυμη παραλία, ενώ η νέα βρίσκεται χαμηλότερα κοντά στην εθνική οδό που ενώνει τον Αρχάγγελο με την πόλη της Ρόδου. Η μονή γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, στο Γενέσιον της Θεοτόκου, ενώ πλήθος πιστών εορταστών συρρέουν από όλες τις μεριές του νησιού.Στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα αυτό το γνωστό και παλιό μοναστήρι της Παναγιάς της Τσαμπίκας, υπήρχε στα κλασικά χρόνια, ο ναός της θεάς Αρτέμιδος ,όπως λέει ένα επίγραμμα, ένας Ιερός Νόμος, όπου αναφέρονται θυσίες και τάματα προς τη θεά.

5.Κάμειρος

Η Κάμειρος, ή Κάμιρος, είναι μια από τις αρχαίες πόλεις στο νησί της Ρόδου. Βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του νησιού, τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Καλαβάρδα. Η Κάμειρος είναι μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της αρχαίας Ρόδου, μαζί με την Ιαλυσό και την Λίνδο. Διατέλεσε επίσης, μέλος της Δωρικής Εξάπολης.Κατά τη διάρκεια της προϊστορικής περιόδου, η περιοχή είχε κατοικηθεί από  Μυκηναίους και υπάρχουν ίχνη κατοίκησης στο νεκροταφείο θαλαμοειδών τάφων του χωριού Kαλαβάρδα, (Ύστερη Εποχή του Χαλκού I, II, IIIA2- IIIC1), μεταξύ του 1370-1070 π.Χ και μεταγενέστερα, μεταξύ του 900 π.Χ και 850 π.Χ. Η ίδια η πόλη ιδρύθηκε από τους Δωριείς.Αρχαία Κάμειρος - TripOctopus, Μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία

ΠΗΓΗ-Βικιπαίδεια

5 Σχόλια

Υποβολή απάντησης