Τι είναι το λειτουργικό σύστημα GNU/Linux

Το 1991, ένας Φινλανδός φοιτητής του  πανεπιστημίου του Ελσίνκι , ο Linus Torvalds άρχισε ένα έργο από χόμπι , έναν δωρεάν, ανοιχτού κώδικα  πυρήνα λειτουργικού συστήματος (kernel), το Linux kernel που πήρε πολλά στοιχεία του από το λειτουργικό Unix. Αντίθετα όμως με το Unix, το Linux είναι ανοιχτού κώδικα (open source) που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει τον πηγαίο κώδικα. Έτσι δημιουργήθηκαν χιλιάδες διανομές. Οι πιο γνωστές σήμερα είναι οι παρακάτω: Ubuntu, Arch, Fedora, Debian, Linux lite, Κubuntu, Mint και άλλες. Σήμερα, οι  οικιακοί  χρήστες που χρησιμοποιούν κάποια διανομή GNU/Linux είναι μόνο το 2.42% των χρηστών παγκοσμίως, ενώ εκατομμύρια databases και servers χρησιμοποιούν το Linux. Tο πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα παγκοσμίως είναι το Android το οποίο βασίζεται σε έναν τροποποιημένο πυρήνα GNU/Linux.

Οι διανομές GNU/Linux (Linux distributions), χωρίζονται σε αυτές που  βασίζονται στο Debian (Debian based) και σε Arch (Arch based). Προτείνω να μην κατεβάσετε το Arch Linux  εάν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία γιατί είναι πολύ δύσκολο στη  χρήση καθώς δεν έχουν προεγκαταστημένο Graphical User Interface (GUI). Για τους νέους στα Linux προτείνουμε τα Linux Mint που έχουν GUI  που μοιάζει αρκετά με τα Windows ή τα Ubuntu Linux. Για παλιότερους υπολογιστές προτείνουμε το Lubuntu ή το Linux Lite. Επίσης  το Linux υπάρχει ως υποσύστημα στο λειτουργικό σύστημα Windows και μπορείτε να το ενεργοποιήσετε από την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση χαρακτηριστικών των Windows. Μέσα από το WSL (Windows Subsystem for Linux) μπορείτε να τρέξετε εντολές για Linux στα Windows μέσα από το Linux terminal ή ακόμα  να τρέξετε GUI μέσα από το WSL2. Βέβαια, στις νεότερες εκδόσεις των Windows, η Microsoft θα αφαιρέσει τη  δυνατότητα  ενεργοποίησης του WSL μέσα από τα Windows και θα πρέπει να τo κατεβάσουμε απευθείας  από τη σελίδα της Microsoft στο Git hub.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε όμως το Linux; Ένας λόγος είναι η ασφάλεια γιατί αφού τόσο λίγοι άνθρωποι το χρησιμοποιούν, δεν υπάρχουν πολλοί ιοί γι’ αυτό και οι ιοί που είναι φτιαγμένοι για Windows δε προσβάλλουν τα Linux. Επίσης, οι περισσότερες διανομές τoυ GNU/Linux είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα. Υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξετε τελείως το GUI καθώς και εκατοντάδες δωρεάν εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε και να τρέξετε χωρίς περιορισμούς. Βέβαια υπάρχουν εφαρμογές για Windows και Μac OS που δεν τρέχουν στις διανομές GNU/Linux. Επίσης, οι περισσότερες διανομές GNU/Linux  είναι πολύ «ελαφριές» σε σχέση με άλλα λειτουργικά συστήματα γι’  αυτό μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε παλιότερους υπολογιστές. Βέβαια τα Linux όπως όλα τα λειτουργικά συστήματα έχουν και μειονεκτήματα, όπως το ότι αφού όλοι μπορούν να δουν τον πηγαίο κώδικα (source code), ο καθένας μπορεί να φτιάξει ιούς για το Linux, βέβαια κανείς δεν το κάνει αυτό καθώς οι χρήστες δεν είναι πολλοί. Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα Linux δεν είναι τόσο εύκολα στην χρήση, θα πρέπει να έρθετε αρκετές φορές σε επαφή με το τερματικό (στις περισσότερες διανομές). Φτάνουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι τα GNU/Linux είναι μια καλή, δωρεάν εναλλακτική εάν έχουμε παλιό υπολογιστή και είμαστε σε θέση να βρούμε εναλλακτικές για τα προγράμματα μας που δεν τρέχουν σε διανομές GNU/Linux.

Ubuntu Linux download (προτείνουμε την έκδοση LTS): Download Ubuntu Desktop | Download | Ubuntu

Lubuntu Linux download (προτείνουμε την έκδοση LTS): Downloads – Lubuntu

Mint Linux download:Download Linux Mint 21.1 – Linux Mint

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης