Τα τρίγωνα των αρχαίων ελληνικών ναών

 

Τα ευρήματα των αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων σε πολλούς τομείς της ζωής μας είναι το » γλωσσάρι » των τωρινών μελετητών, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα δε έχουν αποκρυπτογραφηθεί πλήρως όλες οι ερμηνείες ,οι κινήσεις και το νόημα των αρχαίων εκείνων δημιουργών και του τρόπου σκέψης τους.

Στην θεωρία του γεωδαιτικού τριγωνισμού της Ελλάδας αναφέρεται άρθρο του BBC, το οποίο υπογράφει η ελληνικής  καταγωγής  Στάβ Δημητρόπουλος. Η αρθρογράφος θυμόταν την εξήγηση που της έδινε ο παππούς της , όταν επισκεπτόταν την Αθήνα , για τους λόγους για τους οποίους τα άστρα φαίνονται πιο λαμπερά πάνω από την Ακρόπολη : << Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σοφοί ήξεραν πού να χτίσουν τους ναούς τους. Αυτά τα μέρη συμβολίζουν κάτι πολύ σπουδαιότερο>>. Η Δημητρόπουλος , επιχείρησε να διερευνήσει το μυστήριο που προβάλλει τους αρχαίους ναούς της Ελλάδας σε ότι αφορά την τοποθεσία τους. Αποτελούν αντανάκλαση των κινήσεων διάφορων ουράνιων σωμάτων ή μήπως αντικατοπτρίζουν τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου ,είναι δύο βασικά ερωτήματα που εξετάζονται.

Κάποια στιγμή η αρθρογράφος συνάντησε μέσα στα αρχαία ερείπια του Παρθενώνα τον Μανόλο Φερνάντεζ που ήταν υποστηριχτής του γεωδαιτικού τριγωνισμού της αρχαίας Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία η χωροθεσία των ναών και των ιερών τους δεν ήταν τυχαία αλλά σχηματίζει νοητούς γεωμετρικούς σχηματισμούς. Εάν κοιτάξει κανείς τον χάρτη και εντοπίσει τις τοποθεσίες των ναών θα δει ότι σχηματίζουν ισόπλευρα και ισοσκελή τρίγωνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο , ο Ναός της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα και ο ναός του Ηφαίστου στο Θησείο της Αθήνας. Σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Έχει πλευρές 14,83 χλμ ( Ναός Ποσειδώνα Σούνιο – Ναός Αφαίας ) και 14,93 χλμ (Ναός Ποσειδώνα – Ναός Ηφαίστου ).Φυσικά ο θαυμαστός τριγωνισμός της Αττικής με 9 αρχαίους ναούς ξεκινά από τον Ναό του Ποσειδώνα και συνεχίζεται με 5 ισοσκελή τρίγωνα που το καθένα αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου . Το εκπληκτικό είναι ότι ενώ τα τρίγωνα είναι ισοσκελή, διαφέρουν ως προς το εμβαδόν και την περίμετρό τους επειδή έχουν διαφορετικό μήκος πλευρών . Ωστόσο η περίμετρος του πρώτου ισούται με την περίμετρο του δεύτερου, το Εμβαδό του τρίτου ισούται με το εμβαδό του πέμπτου και το εμβαδό του τέταρτου ισούται με του πρώτου. Δηλαδή ο ναός που κρατάνε από το αμέσως προηγούμενο τρίγωνο χρησιμοποιείται για την δημιουργία του επόμενου.

Κάποιες έρευνες που έγιναν από την Ευαγγελία Λάμπρου και από τον Γιώργο Πανταζή οι οποίοι χρησιμοποιούν σύγχρονες γεωδαιτικές μεθόδους , για να καθορίσουν τον αστρονομικό προσανατολισμό των αρχαίων ελληνικών ναών , ανακάλυψαν μία εξαιρετικά λεπτομερή τοποθέτηση μεταξύ του ναού του Ηφαίστου και του Παρθενώνα. Ο Πανταζής είπε ότι ο αστρονομικός προσανατολισμός των ναών έχει να κάνει με την Ανατολή του ηλίου τη μέρα του εορτασμού του θεού ,για τον οποίο χτίστηκε ο ναός. Οι πρωινές ακτίνες του ηλίου διαπερνούν τον κεντρικό άξονα έτσι,  ώστε να φωτιστεί το κεντρικό άγαλμα του θεού. Υπάρχουν ακόμα πολλές μελέτες που επισημαίνουν  ότι οι κλασσικοί ναοί χτίστηκαν έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η ευθυγράμμιση τους με τα άστρα. Ωστόσο η εμφάνιση της αρχαιοαστρονομίας αναμένεται να προσδώσει στον συσχετισμό μεταξύ της αστρονομίας και της θρησκείας μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

ppllododoirddidighd1

Πηγές:

ALAMPASIS.wordpress.com

www.Kathimerini.gr

www.Kokkinislawfirm.com

https/ellas2.wordpress.com

www:huffingtonpost.gr

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης