ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ (;) ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 2023

Η αλήθεια είναι πως , αν ήμουν ένας δημοσιογράφος και έπρεπε να γράψω τα σημαντικότερα γεγονότα του 2023, δεν θα έβρισκα τίποτε άλλο εκτός από μίσος, πολέμους και καταστροφές. Όπως την συνέχεια του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τον πόλεμο Παλαιστίνης και Ισραήλ, το  τραγικό  δυστύχημα  στα  Τέμπη τον τεράστιο σεισμό που έπληξε την Τουρκία με χιλιάδες θύματα και πάει λέγοντας…

Αλλά εγώ, αυτή τη στιγμή είμαι ένα παιδί και όχι κάποιος δημοσιογράφος. Για αυτόν τον λόγο, παρακάτω, θα διαβάσετε κάποια χαρούμενα αλλά και σημαντικά γεγονότα που δυστυχώς δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

1)      Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν τον χρόνο που μας πέρασε, ήταν η έγκρισή του πρώτου φαρμάκου που επιβραδύνει την νόσο Αλτσχάιμερ. Το φάρμακο κυκλοφορεί με την ονομασία leqembi. Δεν καταφέρνει ωστόσο να γιατρέψει εντελώς τα συμπτώματα της νόσου. Σύμφωνα με μια έρευνα, καταφέρνει, μετά από 18 μήνες θεραπείας, να επιβραδύνει την έκπτωση της μνήμης κατά 30%.

2)      Η Ινδία, έγινε η πρώτη χώρα που κατάφερε με επιτυχία να προσγειώσει διαστημόπλοιο κοντά στον νότιο πόλο της σελήνης. Ένα βήμα που πιθανώς να μας φέρνει πιο κοντά στην κατάκτηση αλλά και την κατοίκηση του ανθρώπινου είδους στο φεγγάρι.

3)    Η έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης με την κυκλοφορία του ChatGPT. Αυτό προκάλεσε έντονες συζητήσεις σχετικά με το αν η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει μια νέα εποχή ανθρώπινης δημιουργικότητας ή ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, που θα δημιουργήσει ένα εφιαλτικό μέλλον. Ένα από τα πλεονεκτήματα που η A.I μας έχει ήδη δείξει, είναι πώς μπορούν να γίνουν σχετικές εξετάσεις και να εντοπιστούν άτομα με πιθανό κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παγκρέατος.

ΓΥΡΟΣ BONUS!

Ένα γεγονός που δεν είναι τόσο σημαντικό για το σύνολο των ανθρώπων, αλλά σίγουρα θα σας κάνει να χαμογελάσετε, είναι πως η Disney και η Warner Bros γίνονται 100 χρονών! Πιστεύω πως όλοι μας γνωρίζουμε αυτές τις εταιρίες κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή της Disney τον Micky Mouse και της Warner Bros τον Bucks Bunny και την παρέα του.

4)       Γονιδιακή θεραπεία σε σταγόνες, καταφέρνει να επαναφέρει την όραση . Το τζελ αυτό κυκλοφορεί στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Vyjuvek και είναι η πρώτη τοπική γονιδιακή θεραπεία παγκοσμίως.

5)       Το 2023, έγινε επίσης και η πρώτη τουριστική διαστημική διαδρομή. Στο διαστημόπλοιο, υπήρχαν 3 τουρίστες: Ο 80χρονος συνταξιούχος Βρετανός Ολυμπιονίκης Τζον Γκούντγουιν, ο οποίος πλήρωσε 250.000 δολάρια για το εισιτήριό του για το διάστημα και η 46χρονης Κίσα Σάχαφ και η 18χρονη Αναστάσια Μάγιερς, που κέρδισαν δωρεάν τα εισιτήρια για το ταξίδι.

 

Μέσα από αυτό το άρθρο προσπάθησα να σας δώσω μια πνοή αισιοδοξίας. Το έγραψα για να μπορέσετε να δείτε και αυτή την πραγματικότητα και γενικά τον κόσμο μας από την πιο ευχάριστη και θετική πλευρά του. Για να σας δείξω και  να  αποδείξω πως πραγματικά μπορείτε να είστε χαρούμενοι το 2024 και να εννοείτε από το βάθη της ψυχής σας το «Καλή Χρονιά».

 

Κατσαρός Αλέξανδρος

Α1 1ο Γυμνάσιο Καρπενησίου

 

Πηγές:

https://www.eoty.gr/deka-epistimonika-nea-pou-ksechorisan-to-2023/

https://hania.news/2023/08/11/539834/

https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/iatrikes-anakalypseis-pou-mas-edosan-elpida-to-2023/

https://gr.euronews.com/next/2023/08/23/india-skafos-selini

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης