Ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα και Σεβασμός στον «Άλλον»

Η Ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα και ο Σεβασμός στον «Άλλον» είναι απαραίτητα για την ομαλή κοινωνική συμβίωση στις σύγχρονες κοινωνίες, στις οποίες συνυπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική νοοτροπία, αξίες, αντιλήψεις, πεποιθήσεις, κουλτούρα, θρησκεία, γλώσσα κ.α. Υποχρεούνται να συμβιώσουν στην ίδια κοινωνία. Για να είναι ομαλή και αρμονική αυτή η συμβίωση πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός και ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα.

Σεβασμός στον «Άλλον» σημαίνει σέβομαι την ύπαρξη του Άλλου, την προσωπικότητά του, και το δικαίωμά του να είναι διαφορετικός, να έχει διαφορετικές αντιλήψεις και αξίες και να ασπάζεται διαφορετική θρησκεία. Ο «Άλλος» είναι ο διαφορετικός συνάνθρωπός μας στην κοινωνία, ο οποίος μπορεί να έχει διαφορετική ιδεολογία και διαφορετικά ήθη και έθιμα. Για να δείξεις πως εκτιμάς τον «Άλλον» θα πρέπει να τον σέβεσαι. Για να τον σέβεσαι θα πρέπει να παραμερίσεις τον εγωισμό σου και να συμμετέχεις στα κοινά με τους άλλους με τους ίδιους κανόνες. Επίσης, ο Σεβασμός έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του άλλου στη βάση κυρίως ενός ρόλου και απορρέει από καθιερωμένους κανόνες κοινωνικής διαβίωσης: όπως σεβόμαστε τους δασκάλους μας, τους γονείς μας, τους ηλικιωμένους, τους γείτονες … Η αξία του σεβασμού ήταν ιδιαίτερα ψηλά μέσα στη μέση ελληνική οικογένεια: να μάθεις να σέβεσαι τους άλλους ήταν κάτι με το οποίο γαλουχήθηκαν γενιές ολόκληρες παιδιών.

Από την άλλη, Ανεκτικότητα σημαίνει προθυμία να επιτρέπουμε στους ανθρώπους να σκέφτονται, να εκφράζονται και να δρουν ακόμη και με τρόπους οι οποίοι δεν μας βρίσκουν σύμφωνους . Επιπλέον, η Ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα συμβάλλει στην εδραίωση του ανθρωπισμού και καλλιεργεί το πνεύμα της συνεργασίας και αλληλεγγύης, τα οποία είναι απαραίτητα για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας. Ακόμη δείχνει έμπρακτα την κατανόηση και τον Σεβασμό στον «Άλλον». Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά σ’ αυτές τις κοινωνίες εάν τηρούν τους νόμους και το Σύνταγμα, το οποίο τους έχει κατοχυρώσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Επιπρόσθετα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, αλληλοϋποστήριξη, συμπαράσταση ηθική και υλική στον συνάνθρωπο, ώστε να ενδυναμωθεί ο κοινωνικός δεσμός και η συνοχή της κοινωνίας. Η αλληλεγγύη αποδυναμώνει τον ατομικισμό και τον εγωισμό που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο άνθρωπο.

Ο Σεβασμός στον Άλλον και η Ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα του Άλλου, κατοχυρώνονται έμπρακτα μέσα από την ισότιμη συμμετοχή του στα κοινά, στην εκπαίδευση, στην υγεία και οποιαδήποτε άλλη κοινωνική δραστηριότητα. Ακολούθως, η Ανεκτικότητα είναι μια φιλελεύθερη αξία που δείχνει την ικανότητά μας να συνυπάρχουμε με τους άλλους σε μια πλουραλιστική κοινωνία. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Α. Heywood, η φιλελεύθερη κοινωνική ηθική χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από την αποδοχή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιβράβευση της ηθικής, πολιτισμικής και πολιτικής διαφορετικότητας. Καταληκτικά, οι σύγχρονες κοινωνίες είναι πολυπολιτισμικές . Αυτό σημαίνει ότι στις μεγάλες πόλεις ζουν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια άνθρωποι από κάθε σημείο του πλανήτη με διαφορετικούς πολιτισμούς. Αν κυριαρχήσει ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η περιθωριοποίηση και ο αποκλεισμός από το κοινωνικό σύνολο τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για την ανθρωπότητα.

Χ.Ι.

diversity-g7f3bb9f15_640

Σχολιάστε

Top