ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΡΚΟ

ΑΠΟ: ΛΟΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 24•15

Από που βγαίνει η λέξη τσίρκο; Η λέξη τσίρκο βγαίνει από την αρχαία Ελληνική λέξη «κύκλος». Η κυκλική περιοχή κάτω από την τέντα του τσίρκου λέγεται αρένα, που στα λατινικά σημαίνει άμμος.

Το τσίρκο που όλοι έχουμε πάει ως παιδιά, είναι από τις παλαιότερες μορφές διασκέδασης. Την εποχή των Ρωμαίων οι αρένες χρησιμοποιούνταν για αρματοδρομίες, μονομαχίες και άλλα θέματα.

Πολύ αργότερα, τον 18ο αιώνα, εμφανίστηκε ένα νέο είδος τσίρκου στο οποίο εκπαιδευμένα άλγοα και άλλα ζώα συμμετείχαν δίνοντας παραστάσεις. Αργότερα προστέθηκαν ακροβάτες και κλόουν.

Το τσίρκο χωρίς κλόουν και κωμικούς είναι μισό τσίρκο. Τα αστεία τους ρούχα και το βαμμένο πρόσωπο μας προδιαθέτουν ότι δεν θα κάνουν τίποτα σοβαρό, ούτε τρομακτικό, ούτε καν επιτυχυμένο. Γιατί σκοπός τους είναι να μας κάνουν να γελάσουμε. Το χιούμορ τους είναι οπτικό, δηλαδή στηρίζεται σε πράξεις και όχι σε λόγια. Τα χαζά  αστεία τους, όπως τια παράδειγμα να ρίχνουν τούρτες στο πρόσωπο κάποιου, είναι τμήματης παραδοσιακής παράστασης.

Πολλά τσίρκο διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο. Ο καθένας ξέρει πόσο ενοχλητικά είναι τα μακρινά ταξίδια. Μπορείς λοιπόν να φανταστείς πως νιώθουν τα ζώα όταν ταξιδεύουν σε στενά και κρύα κλουβιά.

Για να μάθουν τα ζώα να κάνουν τα νούμερά τους, τα χτυπούν με μαστίγιο ή τα δέρνουν συνεχώς. Ετσι κάνουν συχνά νούμερα ηλίθια και επικίνδυνα απλά γιατί φοβούνται ότι θα τα δείρουν ή θα τους κάνουν κακό. Κάποιες φορές στις τίγρεις, τους αλιγάτορες και τις αρκούδες βγάζουν τα δόντια έτσι ώστε να μην επαναστατήσουν. Η ζωή στο τσίρκο, είναι τόσο σκληρή για τα ζώα που πολλές φορές αυτά γίνονται επιθετικά στους θηριοδαμαστές τους.

Συντάκτης: Εβελίνα Ρ. (ΣΤ2, 2ο Δ.Σ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ)

Σχολιάστε

Top