Δικαίωμα στην παιδεία.

Η παιδεία δεν είναι μόνο ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα , αλλά και το ισχυρότερο όπλο των φτωχών που αγωνίζονται να βελτιώσουν τις ζωές τους και να ξεφύγουν από την απόλυτη φτώχεια.Απολαμβάνοντας το δικαίωμα της εκπαίδευσης, οι άνθρωποι θα μπορέσουν να βρουν δουλειά , ώστε να έχουν κάποιο εισόδημα που θα τους εξασφαλίσει τροφή , στέγη και αυτοεκτίμηση.Μόνο με την παιδεία ο άνθρωπος μαθαίνει να σέβεται τη διαφορά και ο σεβασμός στην διαφορά είναι αυτός που προωθεί την ισότητα.Ωστόσο πολλά παιδιά υποφέρουν εξαιτίας της διαφοράς τους , όπως τα παιδιά των υποανάπτυκτων χωρών αλλά και τα παιδιά στα πλαίσια των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κάθε γωνιά της γης μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι  παρέχεται παιδεία που ενισχύει την ανισότητα .Πώς γίνεται να υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, τα οποία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση , επειδή στις χώρες τους γίνονται διακρίσεις εθνικότητας , θρησκείας και φύλου  ή γιατί επικρατεί εμπόλεμη κατάσταση ;Πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι σε πολλά παιδιά λείπουν βιβλία , τετράδια και μολύβια; Και πώς δικαιολογείται τα σύγχρονα σχολεία να στερούνται υλικοτεχνικής υποδομής;

Γιατί ακριβώς λείπουν τα χρήματα για όλα αυτά.Τα χρήματα τα οποία τα διαχειρίζονται αυτοί που ασκούν την πολιτική εξουσία  προς όφελος των δυνατών.
Στο άρθρο 16 Παρ. 2 του συντάγματός μας αναφέρεται:Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει ως σκοπό τη φυσική , πνευματική , επαγγελματική και ηθική  εξύψωση των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε υπεύθυνους και ελεύθερους πολίτες .
Εφόσον λοιπόν για το κράτος αποτελεί βασική αποστολή, γιατί υπάρχουν σχολεία χωρίς απαραίτητη υποδομή, χωρίς καθηγητές , αίθουσες και θέρμανση;Πώς εξηγείται η στροφή πολλών παιδιών και γονέων προς την ιδιωτική εκπαίδευση;Μήπως θα πρέπει να αντιδράσουμε απέναντι στην αδιαφορία των ισχυρών απέναντι στους πολλούς  και αδύναμους;
Η παιδεία μας ανήκει . Είναι ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματά μας και δεν θα πρέπει να την αφήσουμε να καταλήξει υποχείριο των ισχυρών . Πρέπει να υπερασπιστούμε αυτό το δικαίωμά μας με κάθε τρόπο. Μόνο  μέσα  από την πνευματική καλλιέργεια ο άνθρωπος ανοίγει τους ορίζοντες του,  αμφισβητεί,  διεκδικεί, αγωνίζεται και εξελίσσεται.Μόνο με την καλλιέργεια του πνεύματος υψώνει το αναστημά του και δεν υποτάσσεται στη θέληση κανενός.Εμείς οι νέοι πρέ πει να παλέψουμε,  να  διεκδικήσουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία πρώτα σε εθνικό επίπεδο και στη συνέχεια σε ευρωπαικό επίπεδο μέσα από ατομική και συλλογική δράση.
Γιατί μας αξίζει ……σε  όλους μας!

(Σταύρου Αργυρώ)

Σχολιάστε

Top