Διατροφή για παιδιά και εφήβους

Ο ρόλος της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία

Η υγιεινή διατροφή σε παιδιά και εφήβους είναι πολύ σημαντική, καθώς με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η υγεία του παιδιού και ενισχύεται η σωματική και πνευματική του ανάπτυξη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καλές διατροφικές συνήθειες που αποκτούνται από τη παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντικές στη διατήρηση της υγείας κατά την ενήλικη ζωή.

diatrofi2

(Πηγή εικόνας: ladysecret.gr)

Τρόποι υιοθέτησης μιας σωστής και υγιεινής διατροφής

Ορισμένα μέτρα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς για  να βοηθήσουν τα παιδιά να τρέφονται υγιεινά είναι τα εξής:

Ακολουθείτε ένα καθορισμένο ωράριο

Το παιδί πρέπει να μάθει να έχει καθορισμένο ωράριο φαγητού και να αποφεύγει τα άσκοπα τσιμπολογήματα.

Μην αμελείτε το πρωινό

Μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό, συνήθως έχουν μεγαλύτερο βάρος και χειρότερες επιδόσεις στις εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση, ενώ μοιάζουν πολλές φορές πιο κουρασμένα.

Προτιμήστε ποικιλία τροφών 

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από μικρή ηλικία να τρώνε ποικιλία τροφών όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια, κοτόπουλο που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και δεν περιέχουν πολλά λιπαρά και θερμίδες.

Δεν πρέπει να δωροδοκείτε

Δεν πρέπει να δωροδοκείτε τα παιδιά με γλυκά ή παγωτά προκειμένου να κάνουν κάτι που θέλετε ή ως αμοιβή για την υπακοή τους. Να τα ενθαρρύνετε και να τα υποστηρίζεται ψυχολογικά, όχι να τα επικρίνετε.

Αποφεύγετε το φαγητό μπροστά από την τηλεόραση 

Να αποφεύγεται τα παιδιά να τρώνε μπροστά από την τηλεόραση ή μπροστά από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να γίνεται προσπάθεια όλη η οικογένεια να τρώει μαζί.

Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά σας

Μαγειρεύετε μαζί αφήνοντας τα παιδιά να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους. Η συμμετοχή των παιδιών στην επιλογή και την προετοιμασία του φαγητού είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τους διδάξετε να τρώνε σωστά.

diatrofi3(Πηγή εικόνας: mitera.gr)

Δώστε το καλό παράδειγμα

Η υγιεινή ζωή γίνεται τρόπος ζωής εύκολα, όταν ξεκινάει κανείς από μικρός. Δείξτε στα παιδιά σας ότι απολαμβάνετε να τρώτε υγιεινά, αντί απλώς να επιμένετε ότι πρέπει εκείνα να φάνε το φαγητό τους.

Πηγή άρθρου: paidiatros.com

Πηγή εικόνας άρθρου: ladysecret.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης