
Μια από τις πιο ξεχωριστές γιορτές για παιδιά κι ενηλίκους, τα Χριστούγεννα, ήταν κάποτε παράνομα στον τότε «Νέο Κόσμο», την Αμερική.
Η μέρα είναι Κυριακή, 11 Μαΐου του 1659. Οι Πουριτανοί – ακραίοι Προτεστάντες που πίστευαν ότι η Εκκλησία της Αγγλίας έπρεπε να απομακρυνθεί οριστικά από τις επιρροές του Καθολικισμού – κηρύττουν ως παράνομες όλες τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και γιορτές, επιβάλλοντας πρόστιμο 5 σελινιών (σήμερα 48€) σε όσους παραβαίνουν τον νόμο.
Σύμφωνα με τον πουριτανικό αυτό νόμο, απαγορεύεται οποιοδήποτε εορταστικό γλέντι και υποχρεούται να εργάζεται κανείς την ημέρα των Χριστουγέννων. Μάλιστα, κήρυκες βγαίνουν στους δρόμους της Βοστόνης την παραμονή και φωνάζουν «Όχι στα Χριστούγεννα».
Ο Πουριτανός ιερέας Ινκρίζ Μάδερ παρουσιάζει ως αιτιολογία της απαγόρευσης του εορτασμού των Χριστουγέννων ότι κατά την περίοδο αυτή οι άνθρωποι «παίζουν χαρτιά, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρασί και υποκύπτουν και σε άλλες αμαρτίες«, ενώ θέτει την ερώτηση αν η γιορτή ευχαριστεί τον ίδιο τον Χριστό.
Ωστόσο, η απαγόρευση αυτή στοχεύει στην πραγματικότητα να διακόψει την ανατάραξη της κοινωνικής ιεραρχίας που υποκινούν χριστουγεννιάτικες παραδόσεις. Μια από αυτές ονομάζεται «wassailing», στην οποία φτωχοί άποικοι εμφανίζονται στα σπίτια των πλουσίων για να τους ευχηθούν με αντάλλαγμα δώρα. Όμως, η παράδοση αυτή γίνεται συχνά βίαιη, καθώς όχι μόνο οι φτωχοί άποικοι απαιτούν αντάλλαγμα, αλλά και οι πλούσιοι είναι μεθυσμένοι.
Τελικά, τα Χριστούγεννα επιστρέφουν στην περιοχή το 1681, όταν η Μασαχουσέτη καταργεί απρόθυμα, εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η Αγγλία, την απαγόρευση των Χριστουγέννων.
Fun fact: Οι περισσότεροι άνθρωποι συνέχισαν να πηγαίνουν σχολείο και να εργάζονται την ημέρα των Χριστουγέννων μέχρι που κηρύχτηκε ομοσπονδιακή αργία από τον τότε Πρόεδρο Οδυσσέα Γκραντ το 1870. Μάλιστα, οι μαθητές που έκαναν κοπάνα από τα μαθήματά τους τα Χριστούγεννα του 1869 κινδύνευσαν με αποβολή.
…από τη Δήμητρα Παπουτσάκη – Β4