αγαπητέ Εϋνάρδε

Ναύπλιο, Φεβρουάριος 1830

 

Αγαπητέ Εϋνάρδε,

Είμαι σίγουρος πως είσαι καλά και θα γίνεις ακόμα καλύτερα, μόλις μάθεις τα νέα. Η προσπάθεια, τόσο κοπιώδης και επίπονη, απέδωσε καρπούς! Η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως κράτος ανεξάρτητο!

Για αυτό θέλω πρώτα να σε ευχαριστήσω για τις συμβουλές, τη συμπαράσταση και τη βοήθεια σου όλα αυτά τα χρόνια.

Στάθηκες πάντα εξαίρετος φίλος σε εμένα από τα χρόνια της διαμονής μου στη Γενεύη μέχρι και σήμερα! Βασιζόμενος ακριβώς πάνω σε αυτή τη φιλία σου μαζί μου και (ακόμα περισσότερο) στα παντοιοτρόπως αποδεδειγμένα φιλελληνικά σου αισθήματα, σου ζητώ, ακόμα μια φορά, την υποστήριξη σου: το νέο κράτος χρειάζεται τράπεζα και νόμισμα. Εσύ, ως άριστος οικονομολόγος που είσαι, δεν μού το έλεγες στη Γενεύη;

Κράτος χωρίς τράπεζες είναι ασθενέστερο και από κράτος χωρίς στρατό, μου επαναλάμβανες διαρκώς. Ξέρεις τα μυστικά της οικονομίας και τη σημασία της χρηματοδότησης όσων ασχολούνται με την παραγωγή, κυρίως.

Καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να αποκτήσουν οι συμπατριώτες μου βασικές γνώσεις και επαγγελματική εκπαίδευση. Εκσυγχρόνισα τη γεωργία, εισήγαγα νέες καλλιεργητικές μεθόδους, όμως χρειάζεται και η οικονομική υποστήριξη των αγροτών.

Η λιτότητα που έχω επιβάλλει στις δημόσιες δαπάνες δεν επαρκεί. Η απομάκρυνση του τουρκικού στρατού που παρέμενε στη Στερεά Ελλάδα, η καταπολέμηση της ληστείας και της πειρατείας, η δημιουργία του πρώτου κρατικού ταμείου (για τη συμβολή σου στην οποία θα είμαι πάντα ευγνώμων) αποτελούν το πρώτο βήμα της ανόρθωσης της Ελλάδας.

Συνεισέφερε, στον βαθμό που οι οικονομικές σου δυνατότητες το επιτρέπουν και ο φιλελληνισμός σου το επιθυμεί, στην οικονομική ενίσχυση της χώρας που και οι δύο μας αγαπάμε και νοιαζόμαστε. Αν οι Έλληνες αναγνωρίζουν και τιμούν τους ευεργέτες τους, θα έχεις την αιώνια ευγνωμοσύνη τους.

Γνωρίζεις πόσα προβλήματα αντιμετωπίζω, πόσες εστίες αντίστασης δυσχεραίνουν την προσπάθεια μου. Πρόκριτοι, πλοιοκτήτες και Φαναριώτες έχουν συμμαχήσει εναντίον μου. Αν η οικονομία κάνει βήματα προόδου, θα μειώσω την επιρροή τους στον λαό και θα αποδυναμώσω τα επιχειρήματα τους για τον (δήθεν) συγκεντρωτισμό μου, που (άκουσον, άκουσον) τους αποστερεί από συνταγματικές ελευθερίες.

Για πολλοστή φορά, κάνω έκκληση στα φιλελληνικά αισθήματα σου.

Με εκτίμηση,

Ο παντοτινός και ανεξάρτητα από εφήμερους τίτλους εξουσίας φίλος σου, Ιωάννης Καποδίστριας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης