Διάλογος και σχολείο;;

 

Τα παιδιά στην εποχή μας δε νοιάζονται πολύ για το σχολείο. Κάνουν τα πάντα, για να το αποφύγουν και αυτό, αλλά και το διάβασμα, χωρίς να σκεφτούν ότι μένοντας πίσω θα το βρουν εμπόδιο στο μέλλον. Όμως, γιατί κανένας δεν έχει σκεφτεί κάποιο τρόπο, για να γίνει το σχολείο πιο ενδιαφέρον;

Αν  επικρατούσε  ο διάλογος ως τρόπος διδασκαλίας και γενικότερα ως τρόπος  επικοινωνίας μέσα στην τάξη, τότε το σχολείο θα ήταν πιο ενδιαφέρον για τα παιδιά. Με τον διάλογο  το μάθημα γίνεται πιο ευχάριστο και πιο κατανοητό. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά στην τάξη συζητάνε, ανταλλάσσουν και ακούνε πολλές και διαφορετικές απόψεις, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον καλύτερα και να αναπτύσσουν τις γνώσεις τους μέσα από διαφορετικές οπτικές. Επιπλέον, μέσω του διαλόγου το μάθημα γίνεται διαδραστικό και διασκεδαστικό, βοηθώντας τους μαθητές να απορροφούν καλύτερα τις γνώσεις. Επιπρόσθετα, μέσω αυτού οι μαθητές αποκτούν αυτοπεποίθηση στην έκφραση των  απόψεών τους, στην χρήση του προφορικού λόγου και στην ανάπτυξη επιχειρημάτων.

Συμπερασματικά, ο διάλογος προσφέρει στα παιδιά θετικά αποτελέσματα γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Για όλους αυτούς τους λόγους θα ήταν χρήσιμο επομένως να ενταχθεί ο διάλογος στα μαθήματα του σχολείου.

Σακελλαρίου Μελίνα, Β4

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης