Κλιματική αλλαγή

Η «κλιματική αλλαγή» είναι μία φράση που ακούμε καθημερινά, αλλά τι είναι η κλιματική αλλαγή και πού οφείλεται;

Η ανθρώπινη δραστηριότητα, και κυρίως από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, επηρεάζει σταδιακά το κλίμα της γης. Αυτό γίνεται προσθέτοντας στα φυσιολογικά αέρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα επιπλέον τεράστιες ποσότητες αερίων. Αυτά τα επιπλέον αέρια προέρχονται κυρίως από την καύση καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, καθώς και από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καταστροφή των δασών, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η παραγωγή χημικών ουσιών.Έτσι δημιουργείται  το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία της γης να αυξάνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς και να προκαλούνται  σημαντικές αλλαγές στο κλίμα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι ξεκάθαρες οι εποχές, υπάρχουν περίοδοι μεγάλης ξηρασίας, έλλειψη νερού, ενώ σε άλλες περιοχές εμφανίζονται καταστροφικές πλημμύρες. Αυτές οι αλλαγές στο κλίμα έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τον πλανήτη μας, επηρεάζοντας τα αποθέματα τροφίμων και νερού, καθώς και την υγεία μας.

Αναλαμβάνοντας δράση για το κλίμα και το περιβάλλον, καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση και την προστασία του πλανήτη τόσο σήμερα όσο και για τις μελλοντικές γενιές. Οι επιλογές που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή παίζουν κι αυτές σημαντικό ρόλο. Οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν τη μετακίνησή  μας με μη ρυπογόνα οχήματα (π.χ. ηλεκτρικά) και την ενεργή συμβολή μας στην ανακύκλωση. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθούν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως ο ήλιος και ο άνεμος, συμβάλλοντας στην αειφόρο ανάπτυξη. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, καθώς όλοι μπορούν να συμβάλουν και κάθε δράση, έστω και μικρή, έχει μεγάλη σημασία!

Εριλένα Τσουπινάκη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης