Hλεκτρονικά παιχνίδια και έφηβοι

Τα παιδιά στις μέρες μας λατρεύουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και περνάνε τις περισσότερες ώρες του ελεύθερου χρόνου τους σ’ αυτά. Το μεγαλύτερο ερώτημα που απασχολεί τους γονείς είναι: «Τελικά επωφελείται το παιδί από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή του κάνουν κακό»;

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε κάποιες περιπτώσεις συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, αφού τα παιδιά συζητάνε την επίδοσή τους σε αυτά. Επίσης, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία να προσπαθούν να φτάσουν τους στόχους τους και να αντέχουν, να ξεπερνούν μία αποτυχία. Ακόμη τα παιδιά αναπτύσσουν πολλές γνωστικές λειτουργίες, όπως η προσοχή, η παρατηρητικότητα, η απομνημόνευση, ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η δεξιοτεχνία και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Κάποια απ’ αυτά μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία, αφού το παιδί μέσω αυτών μπορεί να απομνημονεύσει καλύτερα κάποιες σχολικές γνώσεις. Τέλος, τα παιδιά εξοικειώνονται με την τεχνολογία, που είναι πολύ σημαντικό για την εποχή στην οποία ζούμε.

Όμως, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν και πολλά αρνητικά. Καταρχάς ο εθισμός των παιδιών στα βίαια βιντεοπαιχνίδια τούς δημιουργεί επιθετικότητα, η οποία μπορεί να τα οδηγήσει στην εγκληματικότητα στην ενήλικη ή ακόμα και στην εφηβική ζωή τους. Παράλληλα, απομονώνονται από τον έξω κόσμο, καθώς δεν κοινωνικοποιούνται βγαίνοντας σε εξωτερικούς χώρους και παίζοντας με συνομήλικούς τους. Όπως και η τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, αφού  έχει διαπιστωθεί  ότι οι συστηματικοί χρήστες τους προτιμούν τις γρήγορες και έτοιμες τροφές από το σπιτικό υγιεινό φαγητό. Επίσης υπάρχει και η περίπτωση εθισμού στη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ο εθισμός μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου, πτώση της σχολικής επίδοσης, επιθετικότητα, άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη.

Συμπερασματικά τα βιντεοπαιχνίδια δεν ψυχαγωγούν μόνο, αλλά εκπαιδεύουν και εξασκούν πολλές δεξιότητες. Ωστόσο, η ωφέλεια του gaming εξαρτάται από το είδος του παιχνιδιού, τον χρόνο που αφιερώνεται, τη δομή και τους μηχανισμούς του, αλλά και το πλαίσιο που εφαρμόζεται.

 Γεωργία Λαμπράκη, Α2

Πηγές: https://www.mothersblog.gr/paidi/psyxologia/story/126542/video-games-oi-thetikes-kai-arnitikes-epiptoseis-sta-paidia

https://www.tromaktiko.gr/757273/video-games-ta-thetika-kai-ta-arnitika-tous-sta-paidia/

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης