Θαλάσσια Χελώνα Καρέτα Καρέτα

Το σχολείο μας βρίσκεται σε ένα όμορφο νησί της Ελλάδος, τη Ζάκυνθο. Συγκεκριμένα, η Ζάκυνθος βρέχεται από τα νερά της Μεσογείου και ανήκει στο σύμπλεγμα των Επτανήσων. Οι παραλίες της έχουν κατάλληλες συνθήκες για να φιλοξενήσουν τις  χελώνες Καρέτα – Καρέτα, οι οποίες είναι υπό εξαφάνιση. Καθώς είναι υπό εξαφάνιση, εμείς θα σας ενημερώσουμε για την προστασία της και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Πληροφορίες για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χελώνας Καρέτα – Καρέτα:

  Οι χελώνες Καρέτα – Καρέτα ζουν περίπου 65 χρόνια. Μια τέτοια ενήλικη χελώνα ζυγίζει 100 έως 350 κιλά και φτάνει σε μήκος περίπου 1,00μ με 1,20μ. Το κέλυφός τους έχει σχήμα καρδιάς με πέντε πλευρικές πλάκες. Το χρώμα τους είναι κίτρινο και καφέ. Τα πτερύγιά τους είναι μακρόστενα και άκαμπτα τα οποία τους βοηθούν να κολυμπούν αρκετά γρήγορα, φτάνοντας ταχύτητες μέχρι 30 χλμ ανά ώρα. Οι χελώνες αυτές τρέφονται με μέδουσες και θαλάσσια φύκια. Κατά την διαδικασία αναπαραγωγής βγαίνουν στην ακτή, σκάβουν στην άμμο μια τρύπα με τα πίσω τους πτερύγια βάθους 50 εκατοστών και γεννούν τα αυγά τους. Κάθε φορά γεννούν περίπου 120 αυγά. Η περίοδος επώασης είναι μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου ενώ διαρκεί 50 μέρες. Ορισμένες παραλίες που γεννούν τα αυγά τους οι χελώνες στο νησί της Ζακύνθου είναι η «Δάφνη», το «Καλαμάκι» και ο «Γέρακας».

Ανάγκη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα

 Οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα επιλέγουν την παραλία που γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προστατεύουμε τις συγκεκριμένες παραλίες διότι, αν αυτές καταστραφούν, οι χελώνες θα φύγουν.  Συγκεκριμένα, καλό είναι να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας και να μην κατασκηνώνουμε στις παραλίες αυτές.  Επίσης, όταν συναντήσουμε τη χελώνα καλό είναι να κρατάμε απόσταση για να μην την τρομάξουμε, ενώ όταν κολυμπάμε πρέπει να μένουμε στα ρηχά νερά  και να αποχωρούμε όταν ο ήλιος δύει.

                                                                                                                                                                             

                                                                                                                                   Η συντακτική ομάδα της Ε – ΣΤ τάξης

Κατασκευή από την Γ – Δ τάξη Δημοτικού με θέμα: «Χελώνα Καρέτα – Καρέτα»

20220225_075821

Αν θέλετε να κάνετε την παραπάνω κατασκευή:

Υλικά:

1 μεγάλο χαρτόνι άσπρο

Τέμπερες μπεζ και μπλε χρώμα

Καφέ, κόκκινο, πράσινο, άσπρο και κίτρινο χαρτί γκοφρέ

Μερικά κοχύλια

1 κόλλα υγρή

1 ψαλίδι

Λίγο μαύρο χαρτόνι για το μάτι της χελώνας

 

Οδηγίες:

Στην αρχή σχεδιάζουμε τη χελώνα στο άσπρο χαρτόνι. Στη συνέχεια  τα γκοφρέ χαρτιά τα κάνουμε μικρά μπαλάκια και τα κολλάμε πάνω στο χαρτόνι με την υγρή κόλλα. Αφού τελειώσει η κατασκευή της χελώνας και τοποθετήσουμε τα μπαλάκια, ζωγραφίζουμε τον ουρανό με την μπλε τέμπερα και την άμμο με την μπεζ.

Στη συνέχεια αφού στεγνώσουν οι τέμπερες τοποθετήστε με την υγρή κόλλα τα κοχύλια. Επιπλέον με το κίτρινο και το άσπρο γκοφρέ χαρτί σχεδιάστε τον ήλιο και τα σύννεφα. Κόβουμε ένα στρογγυλό μικρό χαρτάκι και το μάτι της χελώνας.

6 thoughts on “Θαλάσσια Χελώνα Καρέτα Καρέτα

  1. Αγαπητά μου παιδιά! Χριστός Ανέστη!
    Σήμερα το πρωί με περίμενε μια υπέροχη έκπληξη στο γραφείο μου! Ένας φάκελος όλο μυστήριο! Τα όμορφα, καλλιγραφικά γράμματα μου κίνησαν, αμέσως, την περιέργεια! Κράτησα τον φάκελο στα χέρια μου και διάβασα τον αποστολέα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Ορεινής Ζώνης Ζακύνθου! Τον άνοιξα γρήγορα, πολύ χαρούμενη κι αντίκρισα την υπέροχη ζωγραφιά σας και το ευχαριστήριο γράμμα σας! Άρχισα να διαβάζω όλο συγκίνηση τα όμορφα λόγια σας! Το ξαναδιάβασα πολλές φορές, γιατί κάθε ανάγνωση με έκανε πιο χαρούμενη, με γέμιζε ικανοποίηση κι αισιοδοξία για τη «ζωή» που μας χαρίζετε, εσείς οι μαθητές και οι μαθήτριες της τάξης!
    Είστε πραγματικά μες στην καρδιά μου! Διαβάζω το περιοδικό σας και θαυμάζω τη δική σας δουλειά, αλλά και την καθοδήγηση και υποστήριξη που σας προσφέρουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου σας!
    Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το γράμμα σας και για όλες τις εξαιρετικές σκέψεις που μοιράζεστε μαζί μας μέσα από το ηλεκτρονικό περιοδικό σας!
    Καλή συνέχεια με υγεία, δύναμη κι επιτυχίες!

    ΥΓ: Η ζωγραφιά σας και το γράμμα σας στολίζουν τον τοίχο του γραφείου μου για να μου θυμίζουν, καθημερινά, πόσα πολλά μπορούμε να καταφέρουμε με τη συνεργασία και την επικοινωνία!

Σχολιάστε