Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

 

 

4

Υλικά:

2 φλ. βούτυρο
2 φλ. σκουκόχρωμη ζάχαρη
1 1/2 φλ. αλεύρι
3 φλ. σταφίδες ξανθές
3 φλ. σταφίδες μαύρες
1 φλ. κόντιτα (φρούτα γλασέ, ψιλοκομμένα)
5 αυγά
4-5 κ.σ. μέλι
1 λεμόνι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλα και μοσχοκάρυδο
400 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί τριμμένη
3 κ.σ. γάλα
Φρουί γλασέ και άχνη για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Πλένετε και στεγνώνετε τις σταφίδες και τις αναμειγνύετε με τα κόντιτα. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνετε σιγά σιγά τη ζάχαρη και κατόπιν ένα ένα τα αυγά. Ρίχνετε το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.

Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά. Τα προσθέτετε στο μείγμα βουτύρου-αυγών μαζί με την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες και τα κόντιτα, το κονιάκ και το γάλα. Ανακατεύετε το μείγμα πολύ καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και αλείφετε με βούτυρο 2 φόρμες για πουτίγκα.

Μοιράζετε το μείγμα στις 2 φόρμες και τις σκεπάζετε με λαδόκολλα βουτυρωμένη και από πάνω με αλουμινόχαρτο, το οποίο δένετε καλά με σπάγκο για να μη μετακινηθεί. Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μια στρογγυλή σχάρα, τοποθετείτε επάνω τις φόρμες και ρίχνετε στην κατσαρόλα ζεστό νερό, που θα πρέπει να φτάνει μέχρι το μισό ύψος από τις φόρμες.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις πουτίγκες να ψηθούν επί 6 ώρες, προσθέτοντας ζεστό νερό μόλις αυτό εξατμίζεται. Ξεσκεπάζετε τις πουτίγκες και τις ξανασκεπάζετε με στεγνή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Τις διατηρείτε σε ζεστό μέρος για 25-30 μέρες. Για να τις σερβίρετε τα Χριστούγεννα τις ζεσταίνετε -ιδανικά στον ατμό 1½ -2 ώρες- και τις γαρνίρετε με φρουί γλασέ και άχνη.

Σχολιάστε