ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

κατάλογος

Το διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων  υπολογιστών. Οι πρώτες απόπειρες για τη δημιουργία του έγιναν από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Αυτός που έδωσε την ιδέα για ένα δίκτυο, όπου οι υπολογιστές θα ήταν συνδεδεμένοι μεταξύ τους και θα μπορούσαν σε πολύ λίγο χρόνο να ανταλλάσσουν εύκολα πληροφορίες και προγράμματα ήταν ο Λικλάιντερ. Μάλιστα το πρώτο είδος διαδικτύου που είναι γνωστό με την ονομασία APRANET λειτούργησε για πρώτη φορά το 1969. Αργότερα δημιουργήθηκαν και άλλα δίκτυα τα οποία συνδέθηκαν με το ΑPRANET. Το 1970 δημιουργήθηκε ένα πρωτόκολλο το οποίο ένωνε όλα τα δίκτυα που είχαν δημιουργηθεί μέχρι τότε. Ο όρος διαδίκτυο άρχισε να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά την περίοδο που ενώθηκε το APRANETμε το NSFNet. Όμως το διαδίκτυο άρχισε να αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο  το 1989 με την εφαρμογή του Παγκόσμιου Ιστού από τον Τιμ Μπέρνερς .

Τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου

Με το διαδίκτυο μπορούμε πολύ εύκολα να αναζητήσουμε πληροφορίες για οποιοδήποτε θέμα θέλουμε. Επίσης, μπορούμε να πληροφορούμαστε άμεσα για την επικαιρότητα παγκοσμίως. Επιπλέον με το ίντερνετ μπορεί κάποιος να σχολιάσει διάφορα γεγονότα και να εκφέρει γνώμη για αυτά. Επιπρόσθετα, μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος με φιλικά και συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία μπορεί να βρίσκονται μακριά.

 

Οι κίνδυνοι του διαδικτύου

·        Πρόκληση προβλημάτων στον υπολογιστή με μόλυνση του συστήματος από κάποιον ιό. Συγκεκριμένα, ο χρήστης μπορεί να ανοίξει κάποιο φαινομενικά αθώο μήνυμα ή κείμενο ή φωτογραφία και μέσα να υπάρχει ένας ιός που να μολύνει το υπολογιστικό σύστημα .

·        Παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

·        Παραπλάνηση

Μπορούμε να προστατευτούμε από αυτούς τους κινδύνους  χρησιμοποιώντας  τείχους προστασίας (firewall), χρησιμοποιώντας προγράμματα προστασίας ενάντια σε ιούς και, τέλος, προσπαθώντας να ενημερωνόμαστε συχνά για τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν

Σχολιάστε

Top