ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

αρχαίο θεατρο μεσσηνης

  Ήδη από την Αρχαία Ελλάδα ήταν ευρέως αποδεκτή η αξία του θεάτρου στην ζωή των ατόμων. Μάλιστα, την εποχή του Περικλή είχε θεσπισθεί το θεωρικό, δηλαδή παροχή δωρεάν εισιτηρίου για τους φτωχούς πολίτες, ώστε κανείς να μην απέχει από την μαγική εμπειρία του θεάτρου, το οποίο έφτασε στην ύψιστη ακμή του με τους τρεις μεγάλους τραγικούς ποιητές μας, Αισχύλο, Σοφοκλή και Ευριπίδη.

  Από την εποχή αυτή μέχρι και σήμερα το θέατρο διαδραματίζει, αναμφισβήτητα, σπουδαίο ρόλο στην ζωή μας. Είτε παρακολουθούμε ως απλοί θεατές, είτε συμμετέχουμε ως ηθοποιοί σε μια παράσταση, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε να επωφεληθούμε από αυτό. Το θέατρο έχει σχέση με την παράδοση, την ιστορία, την πολιτιστική συνείδηση και τη συλλογική μνήμη ενός λαού, ειδικά για εμάς τους Έλληνες, οπότε συμβάλλει στην μόρφωση και πνευματική καλλιέργεια των ανθρώπων. Κάθε παράσταση μεταλαμπαδεύει διαχρονικές ηθικές και κοινωνικές αξίες, ολοκληρώνοντας έτσι πολύπλευρα την προσωπικότητα του θεατή αλλά και του ηθοποιού. Φεύγοντας από μια παράσταση και ο θεατής αλλά και ο ηθοποιός, καθώς πρόκειται για αμφίδρομη σχέση, νιώθουν ποικίλα συναισθήματα, συγκίνησης, χαράς, λύπης, ολοκλήρωσης αλλά και γεμάτοι με πλούσιες και νέες εμπειρίες. Το θέατρο αποτελεί σχολείο ζωής, επειδή μεταφέρονται επί σκηνής καταστάσεις και γεγονότα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας, άρα το θέατρο μας εξοπλίζει με τα κατάλληλα ψυχικά, ηθικά και κοινωνικά εφόδια για να τα αντιμετωπίσουμε με θάρρος και αποτελεσματικότητα. Αξιολογώντας καταστάσεις, ανακαλύπτοντας πτυχές της προσωπικότητας των ηρώων, διερευνώντας τα κίνητρά τους, μαθαίνοντας από τις λάθος επιλογές τους, αποκτάμε εμπειρία στην αξιολόγηση και εκτίμηση των συνανθρώπων μας. Παράλληλα, κατακτάμε με σταδιακά βήματα την αυτογνωσία και την εσωτερική μας ηρεμία και αρμονία. Γινόμαστε πιο υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες, διαμορφώνουμε άποψη με την διεύρυνση των πνευματικών μας οριζόντων και τον εμπλουτισμό της ψυχής μας με πρωτόγνωρα συναισθήματα.

  Από την άλλη, συμμετέχοντας σε ένα θεατρικό δρώμενο αποκομίζουμε πολύτιμες  εμπειρίες αλλά και εφόδια για την ζωή μας. Εξασκούμαστε στην ομαδικότητα και συλλογικότητα μέσω της συνεργασίας, ενώ ξεπερνάμε διάφορες μαθησιακές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, όπως π.χ στην προφορική έκφραση. Γινόμαστε πιο επικοινωνιακοί, αφήνουμε πίσω μας συστολές και ντροπές και ατενίζουμε την ζωή με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Καταλαβαίνουμε, επομένως, γιατί και οι πρόγονοί μας αλλά και στην εποχή μας σε όλες τις χώρες του κόσμου ανεβαίνουν αξιόλογες παραστάσεις, τις οποίες πρέπει να παρακολουθούμε. Άρα, λοιπόν, ας βάλουμε το θέατρο στην ζωή μας και ας αποκομίσουμε από αυτό τα πολύτιμα δώρα του!!

Σχολιάστε

Top