ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

2

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο την εξουσία την έχει ο λαός, δηλαδή στην δημοκρατία το ανώτατο όργανο της πολιτείας είναι ο λαός.                                                                                  Η δημοκρατία έχει ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως:

  • Α)Η ελευθερία και η ισότητα. Η δημοκρατία στηρίζεται σε δύο θεμελιακές και αδιαπραγμάτευτες αξίες:

Την ελευθερία και την ισότητα. Είναι θεμελιακές γιατί χωρίς αυτές δεν υπάρχει δημοκρατία και αδιαπραγμάτευτες, γιατί δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ψηφοφορίας δηλαδή να γίνει συζήτηση στην βουλή και να αποφασιστεί με ψηφοφορία αν θα υπάρχει ελευθερία και ισότητα. Στην δημοκρατία λοιπόν όλοι οι πολίτες είναι ελεύθεροι και ίσοι.

  • Β) Οι εκλογές. Όλοι οι πολίτες, χωρίς εξαίρεση, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Επιπλέον, επειδή στον πολιτικό τομέα, δεν υπάρχουν αρμόδιοι και ειδικοί, η γνώμη όλων έχει την ίδια αξία. Επομένως, όλοι οι πολίτες είναι ίσοι και για το λόγο αυτό έχουν μία ψήφο.

Η δημοκρατία δεν είναι νομικό κατασκεύασμα είναι  πρώτα από όλα τρόπος ζωής. Αλλά επειδή κάθε τρόπος ζωής έχει κάποιες αδυναμίες και ελαττώματα. Στην δημοκρατία αναπτύσσονται ορισμένα αρνητικά φαινόμενα, όπως η κατάχρηση της ελευθερίας, η δημαγωγία και ο φανατισμός, η ανευθυνότητα και ο λα`ι`κισμός, η πρόταξη του κομματικού συμφέροντος έναντι του συμφέροντος της πολιτείας κτλ. Επομένως, η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Είναι άθλημα και κατόρθωμα. Χρειάζεται προσπάθεια.

 

Πηγή: Βιβλίο της Πολιτικής Παιδείας Α΄ Λυκείου.

Σχολιάστε

Top