Κατασκευή Χαρταετού

Είστε έτοιμοι για την Καθαρά Δευτέρα;;;; Όχι ακόμη, αν δεν έχετε χαρταετό!!!!! Διαβάστε την πρότασή μας και φτιάξτε ένα δικό σας χειροποίητο χαρταετό!!!

xartaetos1

Για να φτιάξουμε έναν χαρταετό θα χρειαστούμε:

  • 3 ελαφριά πηχάκια από ξύλο, περίπου 80 εκατοστά το καθένα
  • Χαρτί ή πολύ λεπτό νάιλον
  • Γερό σπάγκο
  • Λεπτό σύρμα
  • Κολλητική ταινία
  • Χρωματιστά χαρτιά για την ουρά

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ:

Στα άκρα από κάθε πηχάκι κάνουμε 2 μικρές εγκοπές. Δένουμε γερά μεταξύ τους τα 3 πηχάκια από τη μέση με τον σπάγκο, και αφήνουμε περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται.

Στην άκρη από ένα πηχάκι στερεώνουμε γερά το σύρμα, και το περνάμε περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχουμε κάνει την εγκοπή. Φροντίζουμε όπως θα γυρίσουμε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο. Ακουμπάμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή στο πλαστικό, και το κόβουμε γύρω γύρω, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκατοστών.

xartaetos2

Σε αυτό το σημείο , μπορούμε ν’ αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και να διακοσμήσουμε την επιφάνεια του χαρτιού όπως μας αρέσει, έτσι ώστε ο χαρταετός μας να είναι μοναδικός. Μπορούμε να κολλήσουμε διακοσμητικά, ή να ζωγραφίσουμε τη σημαία της αγαπημένης μας ομάδας, πρόσωπα πεταλούδες, πουλιά και ζώα. Κατόπιν ξαναβάζουμε τον σκελετό πάνω στο χαρτόνι ή το πλαστικό, γυρίζουμε τα περιθώρια προς τα μέσα και τα κολλάμε με την κολλητική ταινία. Σε δύο άκρα στερεώνουμε σπάγκο, για να δέσουμε στη μέση του την ουρά. Προσέχουμε ώστε: αβ= αγ = γδ =βδ. Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το μήκος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει.

Την ουρά μπορούμε να την κατασκευάσουμε, από λωρίδες που έχουμε κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μεγέθους 20×20, τα οποία δένουμε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο. Στα αντίθετα άκρα από αυτά που έχουμε την ουρά δένουμε τα ζυγιά. Εδώ πρέπει να δώσουμε προσοχή! Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού είναι στα ζυγιά. Τα ζυγιά είναι δύο κομμάτια σπάγκου που ενώνονται κάθετα και κρέμονται από το κέντρο του αετού. Τα ζυγιά πρέπει να σχηματίζουν ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης δένουμε έναν γερό σπάγκο, την καλούμπα. Πάμε σε μια πεδιάδα και……. ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ!

Πηγή: www.matia.gr

                                                                         Γιάννης Χατζηπέτρου

 

Σχολιάστε

Top