ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

IPC_logo_(2019).svgΥπάρχουν πολλοί άνθρωποι με αναπηρίες που δεν τους επιτρέπουν να συμμετέχουν στα συμβατικά αθλήματα που υπάρχουν. Αυτό οδήγησε να γίνουν κάποιες αλλαγές στα ήδη γνωστά αθλήματα και ακόμη και να δημιουργηθούν νέα, με σκοπό την εξάλειψη των φραγμών (να μην χωρίζονται δηλαδή οι άνθρωποι!) και το άνοιγμα αυτού του είδους δραστηριοτήτων σε όλους, ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας που έχουν. Οι κανόνες πρέπει να τροποποιηθούν από την πρώτη στιγμή ώστε τα αθλήματα αυτά να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων.
Κάποια από τα αθλήματα που έχουν προσαρμοστεί στη ζωή ατόμων με ιδιαιτερότητες είναι τα εξής:

ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ
Η αντισφαίριση με αμαξίδιο είναι ένα πολύ δυναμικό άθλημα. Αποτελείται από δύο (απλό) ή τεσσάρων αθλητών ή αθλητριών (διπλό), που παρουσιάζουν μόνιμη κινητική αναπηρία, με απώλεια λειτουργικότητας σε ένα ή και στα δύο άκρα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, αλλά κατατάσσονται σε ξεχωριστό όμιλο , αθλητές με τετραπληγία, οι οποίοι έχουν απώλεια (κινητικότητας ή ακρωτηριασμό σε) σε τουλάχιστον 3 από τα 4 άκρα.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ
Η ξιφασκία με αμαξίδιο είναι ένα πολύ εντυπωσιακό άθλημα! Οι αθλητές εντάσσονται ανάλογα με την κινητική τους ικανότητα σε τρεις κατηγορίες (Α, B, C) ανάλογα με την ικανότητά τους. Τα χτυπήματα και οι επαφές θεωρούνται έγκυρα ανάλογα με το ξίφος που χρησιμοποιείται και το σημείο του σώματος όπου επιτρέπεται να γίνει η επαφή.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Οι άνθρωποι που παίζουν αυτό το είδος προσαρμοσμένου ποδοσφαίρου έχουν διαφορετικές αναπηρίες. Οι ομάδες αποτελούνται από επτά άτομα αντί για έντεκα και η διάρκεια του παιχνιδιού είναι μία ώρα χωρισμένη σε δυο ημίχρονα που διαρκούν μισή ώρα. Κάποιες σημαντικές διαφορές είναι ότι δεν ισχύει το off side και ότι ο παίκτης μπορεί να εκτελέσει το πλάγιο με το ένα χέρι αντί με τα δυο όπως στο κλασικό ποδόσφαιρο. Επίσης για άτομα που έχουν προβλήματα όρασης το παιχνίδι παίζεται με πέντε παίκτες.

Συντάκτες: Μαρία Παπαδοπούλου, Χρήστος Συρίγος,
Μυρτώ Πυρουνάκη, Γιάννης Κυριανάκης

Σχολιάστε

Top