Ζώα της ερήμου

(υπάρχουν φωτογραφίες για πολλά από αυτά)

Η έρημος έχει κι αυτή πανίδα: θηλαστικά, ερπετά, έντομα…

Μερικά από τα θηλαστικά της ερήμου είναι:

καμηλαΗ καμήλα δρομάδα είναι μηρυκαστικό τρώει φυτά και μπορεί να μεταφέρει εμπορεύματα ή ανθρώπους  μέχρι και τα 450 κιλά!!! Η καμπούρα της είναι αποθήκη λίπους που της επιτρέπει να παραμείνει χωρίς τροφή αρκετές μέρες. Η δρομάδα μοιάζει πολύ με την ξαδέλφη της που ζει στην κεντρική Ασία, την καμήλα βακτριανή. Μπορείς εύκολα να την ξεχωρίσεις από τις καμπούρες. Η δρομάδα έχει μια καμπούρα και η βακτριανή δυο.

Ο φακόχοιρος της ερήμου είναι θηλαστικό, σαρκοφάγο.  Φτάνει το μήκος των 125 εκατοστών και το πάχος των 75 κιλών.

αγριογαταΗ αγριόγατα της άμμου είναι αιλουροειδές θηλαστικό, σαρκοφάγο, ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι μοναχικές. Ζουν 13 χρόνια (σε αιχμαλωσία). Είναι μικρές, έχουν σχετικά μακριά ουρά και κοντά πόδια με παχύ τρίχωμα.

Ο ορύγας είναι μια πανέμορφη αντιλόπη, πολύ ανθεκτική στην κούραση. Μπορεί να περπατάει για 18 ώρες και να διανύσει πάνω από 100 χμ. Τρώει χορτάρι καρπούς και ρίζες και έχει σαν κύριο εχθρό της τον πάνθηρα  Ζει σε κοπάδια από 10 έως 20 ζώα.

Η αντιλόπη σάιγκα κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Έχει ύψος 60 με 80 εκατοστά ως τον ώμο και βάρος μεταξύ 20 και 51 κιλά. Ζει περίπου 6 με 10 έτη. Οι αρσενικές διαθέτουν κέρατα.

Η φενέκ είναι μικρή αλεπού. Είναι ένα γνήσιο σαρκοβόρο θηλαστικό που μπορεί να γίνει πολύ απειλητικό. Κυνηγά συνήθως τη νύχτα και ζει σε υπόγειες φωλιές. Η θηλυκιά γεννά 1 φορά το χρόνο από 2 έως 5 αλεπουδάκια.

mongoose-rokamanguszta-predator-desert-desert-animals-animal-mangusztafele-mammal-wildΗ μανγκούστα είναι θηλαστικό σαρκοφάγο. Έχει μήκος 1 μέτρο μαζί με την ουρά της και είναι πολύ ευκίνητη. Η γούνα της και το χοντρό της δέρμα την προστατεύουν ενώ είναι ανθεκτική και στο δηλητήριο. Είναι ο πιο γνωστός εχθρός της κόμπρας αλλά της αρέσουν πάρα πολύ και τα αυγά του κροκοδείλου.

 

 

63dbfc26-0007-4b09-b13c-963b3fd05b97Ένα από τα συνηθισμένα ζώα της ερήμου είναι ο σκορπιός, ένα επικίνδυνο έντομο που προτιμά τις αμμώδεις και πετρώδεις περιοχές.  Με το τσίμπημά τους μπορεί να προκαλέσουν θάνατο, ιδιαίτερα οι σκορπιοί που ζουν στις ισημερινές περιοχές είναι πολύ επικίνδυνοι. Ο σκορπιός μπορεί να έχει έως και 12 μάτια, αλλά η όρασή του είναι κακή! Κυνηγά τη νύχτα και τρώει αράχνες και έντομα. Όταν πιάσει το θήραμά του, το ακινητοποιεί και το τσιμπάει με το δηλητηριώδες κεντρί που έχει στην άκρη της ουράς του. Το μήκος του ενήλικου σκορπιού μπορεί να φτάσει τα 20 εκατοστά.

Συντάκτες: Αντώνης-Μαρία

Σχολιάστε

Top