Χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα φρούτα

αρχείο λήψης (2)Χριστούγεννα ήρθαν ξανά! Πρέπει το τραπέζι να έχει μια λιχουδιά, ένα γλυκάκι νόστιμο πολύ, με φρέσκα υλικά στο τραπέζι σας να μοσχοβολά!

 

 

Υλικά

Για το κέικ

200 γρ. βούτυρο αγελάδoς , σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. καστανή ζάχαρη

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

4 αυγά, χτυπημένα ελαφρά

50 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη

100 ml κονιάκ ή sherry

250 γρ. σταφίδες μαύρες

250 γρ. σταφίδες ξανθές

170 γρ. μείγμα από χουρμάδες και ξερά βερίκοκα, ψιλοκομμένα

112 κουτ. γλυκού μείγμα από τριμμένο γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και

κανέλα

 

Για τη βουτυρόκρεμα

250 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου

4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη

2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα, πλήρες

1/2 κουτ. γλυκού κρεμόριο (σε μπαχαράδικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ)

 

Για το σιρόπι ροδιού

500 ml χυμός ροδιού

300 γρ. ζάχαρη σπόροι ροδιού, για το σερβίρισμα

 

Διαδικασία

 

Κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140° C. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη

βάση και τα πλαϊνά μιας φόρμας διαμέτρου 20 εκ. και ύψους τουλάχιστον 10 εκ.

Αυτό θα μας βοηθήσει στο ξεφορμάρισμα. Αν η φόρμα μας είναι χαμηλότερη,

φροντίζουμε η λωρίδα λαδόκολλας που έχουμε τοποθετήσει στα πλαϊνά να είναι

φαρδιά και να εξέχει αρκετά πάνω από τα τοιχώματα.

Χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη στο μίξερ για 1-2 λεπτά.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε σιγά-σιγά τα αυγά και το αλεύρι,

εναλλάσσοντάς τα. Ρίχνουμε και τη σκόνη αμυγδάλου, το κονιάκ (ή το sherry), τα ξερά φρούτα και τα μπαχαρικά και ανακατεύoυμε. Τέλος, ρίχνουμε το μπέικιν

πάουντερ, ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Ισιώνουμε

την επιφάνεια και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 2 12 ώρες.

Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά το κέικ τρυπώντας το στο κέντρο με ένα ξύλινο

καλαμάκι για σουβλάκι. Αν βγαίνει υγρό, με υπολείμματα ζύμης επάνω, ψήνουμε

λίγο ακόμα. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε, περιμένουμε 10 λεπτά και το

ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα, όπου το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Σιρόπι ροδιού: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τον χυμό και τη ζάχαρη και τα

βάζουμε να πάρουν μια βράση. Αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματιστεί και

συνεχίζουμε το βράσιμο για αρκετή ώρα, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μπορούμε να

ελέγξουμε αν έδεσε ρίχνοντας λίγο σε ένα πιατάκι, φυσώντας το να κρυώσει

γρήγορα και τραβώντας μια γραμμή με το δάχτυλό μας. Θα πρέπει να αφήνει

δρόμο που δεν κλείνει γρήγορα.

Βουτυρόκρεμα: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη σε μέτρια ταχύτητα,

μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες. Ρίχνουμε το γάλα και το κρεμόριο και

ξαναχτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής σταθερή κρέμα. Με αυτήν καλύπτουμε το κέικ. Για πιο ωραίο εφέ, χρησιμοποιούμε μια στενόμακρη

σπάτουλα (παλέτα) για τα πλαϊνά και απλώνουμε την κρέμα με κατεύθυνση από

κάτω προς τα πάνω, για να δημιουργηθούν κάθετες λωρίδες. Πασπαλίζουμε με

σπόρους ροδιού, περιχύνουμε με σιρόπι ροδιού και σερβίρουμε.

 

Καλή απόλαυση!

(Μαρία, Εύη)

 

Σχολιάστε

Top