Ο ήλιος μας

ΑΠΟ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ ΣΟΦΙΑ - Δεκ• 20•19

Ο ΗΛΙΟΣ ΜΑΣ

a

 

ο ήλιος μας

Ο ήλιος είναι ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος, και το λαμπρότερο σώμα του ουρανού. Σε σχέση με άλλους αστέρες, όπως ο , ο Blue Gant, ο Red Giant και ο Red Supergiant που έχουνε βρει οι επιστήμονες και οι αστρονόμοι, ο ήλιος δεν είναι παρά μια απειροελάχιστη, μικρή κουκκίδα!
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως ο ήλιος μας, σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια, θα μεταμορφωθεί σε λευκό νάνο. ‘’Λευκός νάνος’’ είναι στη ουσία ένα νεκρό άστρο, το οποίο έχει συρρικνωθεί και έχει διασπαστεί στο σύμπαν. Όταν πεθάνει ο ήλιος, που είναι η βασική πηγή ενέργειας της Γης, είναι προγραμματισμένη να πεθάνει αυτόματα και η Γη! Ωστόσο, μέχρι τότε, οι άνθρωποι θα έχουν ‘’καταλάβει’’ το σύμπαν και θα έχουν βρει νέο κατοικήσιμο πλανήτη.
Θα αναρωτιέστε τι είναι ο ‘’λευκός νάνος’’. Μη παιδεύεστε: Ο ’’λευκός νάνος’’ δημιουργείται όταν ένα άστρο πεθαίνει. Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις θανάτων των αστεριών: ‘’Λευκός νάνος’’ είναι όταν ένα μικρό άστρο σαν τον ήλιο μας κοντεύει στο τέλος του, συρρικνώνεται τόσο, που αρχίζει να απελευθερώνει τα καύσιμα του πυρήνα του σε μορφή αερίων και νεφών. Και επειδή σε κάθε σημείο του αστέρα υπάρχουν διαφορετικές ουσίες, τα νέφη που απελευθερώνονται εκείνη την ώρα, παρασύρουν μαζί τους τις ουσίες αυτές, και τα νέφη βγαίνουν χρωματιστά!!!

λευκός νάνος

Λευκός νάνος

Ο ήλιος αποτελείται από τον πυρήνα (1) , που είναι το ‘’εργαστήρι’’ του ήλιου. Εκεί δημιουργούνται όλα τα φωτοκύτταρα που φορτίζονται από θερμική και φωτεινή ενέργεια. Ύστερα, ακολουθεί ένα ταξίδι μέχρι τη ζώνη ακτινοβολίας (2), που τα στέλνει στη ζώνη μεταφοράς (3). Στη ζώνη μεταφοράς τα φωτοκύτταρα του ήλιου παγιδεύονται εκεί για πολλές χιλιάδες χρόνια, επειδή εκεί ‘’μένουν’’ οι άλλοι ‘’ένοικοι’’ του ήλιου, οι οποίοι δημιουργούν ένα μέρος της θερμότητας του ήλιου, καθώς δημιουργούν επίσης εμπόδια για τα φωτοκύτταρα. Αφού βγουν από αυτόν τον λαβύρινθο, τα φωτοκύτταρα επιτέλους έχουν φτάσει στη φωτόσφαιρα (4), το τελευταίο στάδιο πριν βγουν στην επιφάνεια. Εξασθενημένα πλέον από το μεγάλο τους ταξίδι, τα φωτοκύτταρα έχουν βγει στην επιφάνεια και έχουν ολοκληρώσει τον λόγο ύπαρξής τους! (5)

Ο ήλιος από μέσα

Ο ήλιος από μέσα

Ο ήλιος αν έχετε παρατηρήσει, απελευθερώνει ένα πολύ έντονο φως μέχρι ένα σημείο, το στέμμα (6). Αυτό γίνεται χάρη στην ακτινοβολία που εκπέμπουν τα φωτοκύτταρα.
. . . . . . . . . . . . .
Έχετε ακουστά το ‘’βόρειο σέλας’’; Ας μιλήσουμε γι’ αυτό: Το βόρειο σέλας, έχει ‘’καταγωγή’’ από τον ήλιο! Χάρη στις ηλιακές καταιγίδες (9), δηλαδή το φαινόμενο που προκύπτει από την υπερθέρμανση του ήλιου: Από τη ζώνη μεταφοράς, κάποια φωτοκύτταρα υπερφορτίζονται, έτσι βγαίνουν προς τα έξω. Περνάνε τη φωτόσφαιρα και φτάνουν στην επιφάνεια. Έπειτα δημιουργούν ένα ‘’λάστιχο’’, το οποίο μετά από λίγο κόβεται! Αυτό το κομμάτι εκτοξεύεται στο διάστημα, αφού γυρίσει πρώτα από όλους τους πλανήτες.
Πρώτος από όλους, ο Ερμής τρώει στη μάπα την έκρηξη. Δεν μπορεί να αντιδράσει, συνεχίζει στην τροχιά του. Δεύτερη η Αφροδίτη, και έπειτα η Γη… Η Γη όμως έχει άλλον άσο στο μανίκι: Την ατμόσφαιρα! Η ατμόσφαιρα είναι το μαγνητικό πεδίο της Γης, δηλαδή κάτι σαν ασπίδα! Η ηλιακή καταιγίδα περνάει από πάνω της δημιουργώντας αυτά τα υπέροχα χρώματα!

το βόρειο σέλας
Το βόρειο σέλας
. . . . . . . . . . . . .

Αυτά λοιπόν για σήμερα σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας σήμερα! Τα λέμε την άλλη εβδομάδα με χρήσιμες πληροφορίες για τον Ερμή! Καλή σας μέρα!

images (3)

Το στέμμα του ήλιου

αρχείο λήψης (2)

Το ηλιοβασίλεμα

αρχείο λήψης (3)

Ο ήλιος και οι 9 πλανήτες

 

Σχολιάστε

Top