ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

 

Την Τρίτη , 31/10/2017 οι  ΣΤ1 και ΣΤ2  τάξεις του σχολείου μας μαζί με τις δασκάλες μας κ.Κουτζίνου Ελένη και κ.Γεσθημανή Αποστολίδου, επισκεφθήκαμε το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το οποίο βρίσκεται επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη 4 πίσω από το πανεπιστήμιο «Μακεδονία».

Η επίσκεψή μας έγινε στα πλαίσια υλοποίησης της ΣΤ΄ Τάξης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της unicef

«Σχολεία Υπερασπιστές των παιδιών» με κεντρικό σύνθημα «Φαγητό, νερό, σχολεία, αγάπη και φιλία για όλα τα παιδιά».

 Σκοπός μας ήταν η συμμετοχή στο καινοτόμο εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα του Πολεμικού Μουσείου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη για παιδιά με τίτλο

«ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ».

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα αποτελεί ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και με συναφείς θεματικές. Αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου προγράμματος εκπαίδευσης μη τυπικής μάθησης που έχει ως σκοπό την προώθηση του σεβασμού του Άλλου, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της κριτικής ανθρωπιστικής στάσης. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι μη τυπικής βιωματικής μάθησης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και συναφείς θεματικές, απευθύνεται σε ομάδες μαθητών και έχει ως σκοπό την προώθηση του σεβασμού του Άλλου, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της κριτικής ανθρωπιστικής στάσης.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται εμπλουτισμένες δραστηριότητες και εκπαιδευτικά μέσα (θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά μέσα) καθώς και διευρυμένη ομάδα εμψυχωτών/επιμορφωτών!

Εξαιρετικό και το επίπεδο υποδοχής και ξενάγησης του προσωπικού του Πολεμικού Μουσείου.

Το Μουσείο χωρίζεται σε επιμέρους θεματικές ενότητες και αντίστοιχους χώρους που καλύπτουν την περίοδο από την Επανάσταση του 1821 και τη δράση της Φιλικής Εταιρείας μέχρι και τον πόλεμο της Κορέας. Οι μόνιμες συλλογές που βρίσκονται στο χώρο του Μουσείου είναι οι εξής:

  1. Μνήμες από τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία
  2. Έτσι πολεμήσαμε το 1940-1941
  3. H απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912
  4. Σοφία Βέμπο: Τραγουδούσε την Ελλάδα κι όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της
  5. Γκαλερί ταγμάτων αριστείας & στρατιωτικών μεταλλίων
  6. Γκαλερί όπλων και ξίφων
  7. Νωπογραφία τετραλογίας της ελληνικής ιστορίας από τον Πολύκλειτο Ρέγκο
  8. Συλλογή οχημάτων, αρμάτων & όπλων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων

Τόσο η συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και η ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου μας ενθουσίασαν.

Ευχαριστούμε πολύ!

 

Σχολιάστε

Top