Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: 3 ταινίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου

Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση διαθέτει επίσης τρεις ακόμη εκπαιδευτικές ταινίες για τον Παπαδιαμάντη, παραγωγές του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, που μπορούν να αξιοποιηθούν είτε αυτοτελώς είτε συμπληρωματικά.

Α. Η πρώτη είναι η οπτικοποίηση του διηγήματος «Το μοιρολόγι της φώκιας». Το διήγημα ακούγεται σε αφήγηση, ενώ ο θεατής βλέπει την αντίστοιχη δράση. Μπορεί να προβληθεί στην τάξη μετά (ή πριν;) τη διδασκαλία του εν λόγω κειμένου για τη μεταφορά της ατμόσφαιρας και την υποβολή του κλίματος, που πράγματι η ταινία επιτυγχάνει. Ωστόσο, θα μπορούσε να προβληθεί συμπληρωματικά στη διδασκαλία του Παπαδιαμάντη, ακόμη κι αν ο καθηγητής αποφασίσει να διδάξει κάποιο άλλο από τα κείμενα που φιλοξενεί το βιβλίο. Αν πάντως αξιοποιηθεί συμπληρωματικά προς τη διδασκαλία του διηγήματος, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει συζήτηση ή γραπτή εργασία σχετικά με την ίδια την απεικόνιση, τη μεταφορά του κλίματος ή τη σύγκριση με τον τρόπο που οι ίδιοι οι μαθητές φαντάστηκαν τη δράση.

Β. Η δεύτερη ταινία παρουσιάζει το σπίτι του Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, έχοντας κρατήσει τη διαρρύθμιση και την επίπλωση της εποχής του λογοτέχνη, καθώς και τα λίγα προσωπικά του αντικείμενα. Το μικρό και απλό σπίτι με τις τρεις κάμαρες περιγράφεται ως ο τόπος της ταπεινότητας και της στέρησης, ο τόπος με «τα πάθια και τους καημούς του κόσμου», ως το σπίτι των ηρώων των διηγημάτων του. Η ταινία περιλαμβάνει επίσης την αφήγηση των τελευταίων στιγμών του από τη μικρότερη αδελφή του και μπορεί να αξιοποιηθεί στο εισαγωγικό μάθημα για τον συγγραφέα ως συμπληρωματικό υλικό.

Γ. Η τρίτη ταινία με τον τίτλο «Η σεληνοφεγγής νύξ στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» αναφέρεται στο νυχτερινό τοπίο των διηγημάτων του, στο φως του φεγγαριού, που συχνά λούζει τους ήρωες και διαμορφώνει την ατμόσφαιρα των έργων του.

Γιούλη Χρονοπούλου

 

Σχολιάστε

Top