Η ταινία ¨Θεόφιλος – Κκάσιαλος : δύο λαϊκοί ζωγράφοι¨

Το 2005 υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας από τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο προχώρησε η διαδικασία συμπαραγωγής της πρώτης εκπαιδευτικής ταινίας των Εκπαιδευτικών τηλεοράσεων των δύο χωρών με θέμα:«Θεόφιλος – Κκάσιαλος: δύο  λαϊκοί ζωγράφοι». Στόχος της ταινίας είναι να διαφανούν μέσα από τη ζωή και το έργο των δύο ζωγράφων χαρακτηριστικές ομοιότητες που αποδεικνύουν την ενότητα της ελληνικής και της κυπριακής λαϊκής τέχνης και του συλλογικού ασυνειδήτου των δύο λαών.

Η ταινία αναδεικνύει βασικά στοιχεία της προσωπικότητας των δύο ζωγράφων και τα κοινωνικά – ιστορικά – πολιτιστικά στοιχεία της εποχής και του τόπου που τη διαμόρφωσαν. Το κοινό θεματολόγιο των δύο ζωγράφων (ήρωες του ελληνισμού, σκηνές μαχών, πρόσωπα περασμένα στο λαό από λαϊκά αναγνώσματα, λαϊκοί ήρωες, σκηνές του οικογενειακού ή θρησκευτικού βίου, μυθικά ζώα και πουλιά), στηρίζει την ενότητα της λαϊκής ζωγραφικής του ελλαδικού και κυπριακού ελληνισμού.

Η λαϊκή τέχνη του κυρίως ελλαδικού χώρου και της Κύπρου παρουσιάζει ενιαίο διακοσμητικό και τεχνοτροπικό χαρακτήρα. Ακμάζει κατά  τον 18°-19° αιώνα έως και τις αρχές του εικοστού αιώνα. Διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, παράλληλα με την εκκλησιαστική και μεταβυζαντινή τέχνη και είναι η ομαδική και καλλιτεχνική έκφραση του λαού. Οι παραδοσιακές τεχνικές και μορφές που επιβιώνουν στα έργα της λαϊκής τέχνης καταδεικνύουν την αδιάσπαστη συνέχειά της  από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Βασικός στόχος της ταινίας παραμένει η ανάδειξη του τόπου και του φυσικού τοπίου που αναπόφευκτα γεννά τέτοιους δημιουργούς. Γι’ αυτό τα γυρίσματα της εκπαιδευτικής ταινίας έγιναν στην Μυτιλήνη, στο Πήλιο και την Κύπρο, όπου γεννήθηκαν ή έδρασαν οι ακούραστοι γυρολόγοι της ελληνικής ψυχής. Η ταινία θα προβληθεί από την ΕΤ1 στη ζώνη της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και θα αποσταλεί σε όλα τα σχολεία Ελλάδας και Κύπρου.

Μαρία Τσακίρη
Αρχαιολόγος ― Ιστορικός

Σχολιάστε

Top