Η Γλυπτοθήκη του Μονάχου

monaxo

Στη συνοικία των Μουσείων (Das Kunstareal) στο Μόναχο δεσπόζει το συγκρότημα δύο κλασσικών κτιρίων σχεδιασμένων από τον αρχιτέκτονα Leo von Klenze, αφιερωμένα στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη: η Γλυπτοθήκη και πίσω της η Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή. Η Γλυπτοθήκη αποτέλεσε το πρώτο μουσείο που ανεγέρθη στην περιοχή, κατ” επιθυμία του Λουδοβίκου του Πρώτου της Βαυαρίας, πατέρα του Όθωνα, για να στεγάσει τη συλλογή ελληνικών και ρωμαϊκών γλυπτών που είχε στην κατοχή του. Την ημέρα μάλιστα των εγκαινίων, οι προσκεκλημένοι του βασιλιά δεν θαύμασαν μόνο τα τμήματα των ευρημάτων, όπως τα είχε φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά πλήρη γλυπτά, συμπληρωμένα με ιταλικό μάρμαρο Καράρας από τον νεοκλασικό γλύπτη εκείνης της εποχής, τον Δανό Bertel Thorvaldsen. Τα γλυπτά αυτά που έμειναν στην ιστορία ως «οι Αιγινήτες» κόσμησαν τη Γλυπτοθήκη μέχρι τον βομβαρδισμό και το κλείσιμό της κατά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι συλλογές αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών γλυπτών που φιλοξενούνται στη Γλυπτοθήκη χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ. Τα περισσότερα αγάλματα είναι τοποθετημένα ελεύθερα στο χώρο, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να περιδιαβαίνει γύρω από αυτά, θαυμάζοντάς τα απ” όλες τις πλευρές. Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένες χρονολογικές ανακολουθίες, καθώς από την πρώτη αίθουσα με τους αρχαϊκούς κούρους, ο επισκέπτης περνά στη δεύτερη όπου βρίσκεται ο Φαύνος Barberini, έργο των ελληνιστικών χρόνων. Οι επόμενες αίθουσες είναι αφιερωμένες στην τέχνη της αρχαίας ελληνικής κλασικής περιόδου του 5ου και του 4ου αιώνα·π.Χ. Στη συνέχεια ακολουθούν τα περίφημα γλυπτά αετώματα από το ναό της Αφαίας στην Αίγινα, φτιαγμένα από παριανό μάρμαρο, με θεματολογία παρμένη από τον Τρωικό Πόλεμο, στον οποίο συμμετείχαν ντόπιοι πολεμιστές και απόγονοι του βασιλιά του νησιού Αιακού, αλλά και από την πρώτη εκστρατεία εναντίον του Λαομέδοντα της Τροίας με αρχηγό τον Ηρακλή.

glyptothek

 «Οι Αιγινήτες». Τα γλυπτά από τις μετόπες του ναού Αφαία της Αίγινας που αγόρασε ο Λουδοβίκος ο Α”  μετά από πλειστηριασμό έναντι του ποσού των 100.000 φράγκων.

Επίσης περιλαμβάνονται:

«Αρχαϊκή περίοδος (700-490 π.Χ.). Ανάμεσα στα πλέον διάσημα εκθέματα της συλλογής είναι ο Κούρος του Μονάχου (540 π.Χ.), ο Κούρος της Τενέας (560 π.Χ.) και τα γλυπτά του Ναού της Αφαίας στην Αίγινα (510-480 π.Χ.).

Κλασική περίοδος (490-323 π.Χ.). Τα εκθέματα περιλαμβάνουν την προτομή του Ομήρου (460 π.Χ.), το άγαλμα του Διομήδη με Παλλάδιον (430 π.Χ.), τη Μέδουσα του Ροντανίνι (440 π.Χ.), την ταφική στήλη της Μνησαρέτης (380 π.Χ.), το άγαλμα της Ειρήνης και του Πλούτου (370 π.Χ.), την Αφροδίτη της Κνίδου, μια απεικόνιση του Πλάτωνα (348 π.Χ.), τον Αλέξανδρο του Ροντανίνι (338 π.Χ.) και το άγαλμα του Ιλιονέα (320 π.Χ.).