Τουβαλού

Τουβαλού.1

Το Τουβαλού είναι κράτος της Πολυνησιακής περιοχής του Ειρηνικού Ωκεανού και βρίσκεται περίπου στην μέση της απόστασης μεταξύ Αυστραλίας και Χαβάης. Είναι ένα από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου και αποτελείται από τρεις κοραλλιογενείς νησίδες και έξι νησίδες – ατόλες με συνολική έκταση περίπου 26 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η τέταρτη Τουβαλού.χάρτηςμικρότερη χώρα στον κόσμο. Η κυριότερη νησίδα – ατόλη είναι το Φουναφούτι όπου βρίσκεται η μοναδική πόλη, το Φονγκαφάλε μαζί με το διεθνές αεροδρόμιο και το μεγαλύτερο λιμάνι.

Ο πληθυσμός της χώρας, με εκτιμήσεις του 2020 είναι  11.342 κάτοικοι ενώ η τελευταία επίσημη απογραφή του 2012 μέτρησε 10.782 κατοίκους. Στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση τον πληθυσμό τους, το Τουβαλού βρίσκεται στην 231η θέση από τις 243 χώρες του κόσμου.

Το 1892 τα νησιά του Τουβαλού έγιναν τμήμα του βρετανικού προτεκτοράτου με το όνομα Νησιά  Γκίλμπερτ – Έλλις, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν οι Πολυνήσιοι των νησιών  Έλλις και οι Μικρονήσιοι των νησιών Γκίλμπερτ. Το 1974 τα νησιά χωρίστηκαν σε δύο μέρη και τα νησιά Έλλις μετονομάστηκαν στο σημερινό Τουβαλού, ενώ τα νησιά Γκίλμπερτ μετονομάστηκαν στο σημερινό Κιριμπάτι.

simaia-touvalouΤο Τουβαλού παρέμεινε ως Βρετανική αποικία μέχρι το 1978 οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ το 2000 έγινε μέλος του Ο.Η.Ε. Το πολίτευμα του Τουβαλού είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία ενώ παραμένει ανεξάρτητο βασίλειο της Βρετανικής κοινοπολιτείας, όπου η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας αναγνωρίζεται ως αρχηγός του Τουβαλού και η οποία ορίζει έναν κυβερνήτη μετά από πρόταση που καταθέτει ο πρωθυπουργός.

Η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η Τουβαλού και τα Αγγλικά, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα.

Το πιο ψηλό σημείο της χώρας είναι μόλις πέντε μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που καθιστά το Τουβαλού τη χώρα με το δεύτερο μικρότερο υψόμετρο στον κόσμο, μετά τις Μαλδίβες. Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών λόγω της αύξησης της θερμοκρασία της γης, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Τουβαλού, γιατί απειλεί τα νησιά αυτά με βύθιση κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Ορέστης Πανόπουλος, Γ΄2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης