ΑΦΡΙΚΗ

AfricaΗ Αφρική είναι η τρίτη μεγαλύτερη ήπειρος του κόσμου σε έκταση και η δεύτερη σε πληθυσμό. Σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, το κλίμα και το τοπίο δεν επιτρέπουν τη Γεωργία ή τις μετακινήσεις. Επιπλέον, παρόλο που η Αφρική διαθέτει πολλούς φυσικούς πόρους, ξένες χώρες συχνά λεηλατούν τα πλούτη της.

Πριν από χιλιάδες χρόνια, σε άλλες ηπείρους, τα οπληφόρα ζώα, όπως τα άλογα και τα γαϊδούρια, άρχισαν να χρησιμοποιούνται ως υποζύγια για τη μεταφορά φορτίων. Όμως, οι Καμηλοπαρδάλεις και οι ζέβρες της Αφρικής δεν μπορούν  να εξημερωθούν  για να εκτελούν τέτοιες δουλειές. Ορισμένα αφρικάνικα ζώα είναι πολύ επικίνδυνα. Κάθε χρόνο πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται από ιπποπόταμους ελέφαντες και λιοντάρια. Το πιο δολοφονικό ζω στην Αφρική είναι το κουνούπι. Το κλίμα στις περισσότερες περιοχές της Ηπείρου είναι ιδανικό για τα κουνούπια, που με τα δίνουν πολλές αρρώστιες, όπως η ελονοσία και ο και ο κίτρινος πυρετός. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Αφρική πεθαίνουν κάθε χρόνο μόνα από την ελονοσία.

Οι ποταμοί της Αφρικής

Παρόλο που η Αφρική έχει πολλά ποτάμια, είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν για τις μετακινήσεις ανθρώπων και την μεταφορά αγαθών, γιατί κάθε λίγα χιλιόμετρα υπάρχει κι ένας καταρράκτης. Τα περισσότερα ποτάμια της Αφρικής Ηπείρου ξεκινούν από μεγαλύτερο ύψος και κατηφορίζουν με τη μορφή Χειμάρρων. Ο Ζαμβέζης , για παράδειγμα, διατρέχει έξι χώρες, αλλά η ροή του διακόπτεται σε πολλά σημεία από ορμητικούς καταρράκτες, όπως η επιβλητική καταρράκτες Βικτόρια, γι’ αυτό και είναι αδύνατον να μεταφερθούν φορτία ναι μέσω του συγκεκριμένου ποταμού. Παλιότερα, οι ποταμοί της Αφρική δυσκόλευαν πολύ τα ταξίδια και το εμπόριο ανάμεσα σε διάφορες περιοχές, γι’ αυτό και οι κοινότητες παρέμεναν αποκομμένες μεταξύ τους.

Σήμερα πολλές αφρικανικές πολύ γνωρίζουν μεγάλη άνθηση. Πόλεις όπως το Ναϊρόμπι, το Νταρ ες Σαλάμ και η Κινσάσα αναπτύσσονται μέχρι γρήγορο ρυθμό, προς εκλύοντας επενδύσεις σε σημαντικά έργα, όπως η κατασκευή δρόμων και σιδηροδρομικών δικτύων.

Θεοδώρα Παντελίδου, Γ΄2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης