Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης

Aγιά-Σοφιά

Ο ελληνικός πολιτισμός είναι από τους πιο σπουδαίους σε όλο τον κόσμο. Πολλές επιστήμες και τέχνες ξεκίνησαν από την πατρίδα μας στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλά θαυμαστά μνημεία που τα θαυμάζει όλος ο κόσμος. Ένα από αυτά είναι και η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Χτίστηκε πριν περίπου 1.500 χρόνια, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Ιουστινιανός. Οι σπουδαίοι αρχιτέκτονες αυτού του θαυμάσιου χριστιανικού ναού ήταν ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος. Ο αρχιτεκτονικός τύπος της Αγίας Σοφίας είναι η βασιλική με τρούλο. Όποιος την επισκέπτεται μένει εντυπωσιασμένος για το μέγεθος της, αλλά και για τον τεράστιο τρούλο, ο οποίος μοιάζει σαν να στέκεται στον αέρα. Επίσης, στον γυναικωνίτη βρίσκονται μέχρι και σήμερα κάποια από τα θαυμάσια ψηφιδωτά, τα οποία απεικονίζουν τον Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, αλλά και κάποιους αυτοκράτορες και αυτοκράτειρες. Στις βάσεις όλων των κιόνων της Εκκλησίας ο Ιουστινιανός είχε τοποθετήσει λείψανα χριστιανών αγίων και Μαρτύρων. Κάτω από την εκκλησία υπάρχουν υπόγειοι δρόμοι οι οποίοι οδηγούσαν στο παλάτι του αυτοκράτορα το οποίο βρισκόταν απέναντι από την Αγία Σοφία.

agia_sofiaΗ Αγία Σοφία ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο για εκατοντάδες χρόνια. Σε αυτήν γινόντουσαν όλες οι στέψεις των αυτοκρατόρων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κάθε Κυριακή εκκλησιάζονταν χιλιάδες χριστιανοί. Η Θεία Λειτουργία γινόταν με τόσο μεγάλη λαμπρότητα αφού είχε πάρα πολλούς ιερείς και ιεροψάλτες. Μάλιστα, όταν έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη κάποιοι εκπρόσωποι του Ρώσου βασιλιά, εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από την Αγία Σοφία και την λαμπρότητα με την οποία γινόταν η Θεία Λειτουργία, ώστε μετά από λίγα χρόνια αποφάσισαν να βαφτιστούν όλοι χριστιανοί. Δυστυχώς, ο περίλαμπρες αυτός ναός λεηλατήθηκε τουλάχιστον δύο φορές. Το 1204 από τους Φράγκους σταυροφόρος και το 1453 τους Οθωμανούς.

Δυστυχώς από τότε μέχρι και σήμερα έπαψε να λειτουργεί ως χριστιανικός ναός. Όμως, η Αγία Σοφία στέκεται υπερήφανη μέχρι και σήμερα και μαρτυρεί το μεγαλείο του ελληνικού χριστιανικού πολιτισμού που τόσο πολύ έχει βοηθήσει όλη την οικουμένη.

Βασιλική, Γ2

Βιβλιογραφία – πηγές
  1. Ιστορία του Βυζαντινού κράτους, Ιωάννου Καραγιαννόπουλου, Θεσσαλονίκη, εκδόσεις Βάνιας, 1993.
  2. Αικατερίνη Χριστοφιλοπούλου, Θεσσαλονίκη, εκδόσεις Βάνιας 1996.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης