Σωστή διατροφή κατά του covid-19

ΔΙΑΤΡΟΦΗ2Για να μην κρυολογούμε εύκολα είναι σημαντικό να προσέχουμε την διατροφή μας. Τι πρέπει όμως να τρώμε; Η διατροφολόγος κ. Ανθή Λαμπίρη μας συμβουλεύει ποιες τροφές να επιλέγουμε για να έχουμε γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

- κ. Λαμπίρη πείτε μας, υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε για να προστατευτούμε από τις ιώσεις τώρα το χειμώνα;

Φυσικά! Με την κατάλληλη διατροφή μπορούμε να ενισχύσουμε πολύ το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έτσι να μην αρρωστήσουμε τον χειμώνα. Βέβαια, για σωστή πρόληψη πρέπει να τρώμε υγιεινά όλο το χρόνο.

- Τι δηλαδή πρέπει να τρώμε;

Σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα για γερό οργανισμό, για μικρούς και μεγάλους, είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος. Όμως μην ξεχνάμε και όλες τις υπόλοιπες βιταμίνες και μέταλλα που είναι σημαντικά για τον οργανισμό, όπως οι βιταμίνες Β.

Η βιταμίνη C βρίσκεται φυσικά όπως όλοι ξέρουν στο αγαπημένο μας πορτοκάλι. Αλλά, υπάρχουν τροφές με πολύ περισσότερη ποσότητα βιταμίνης C! Αυτές είναι τα ακτινίδια, τα μούρα (όπως τα βατόμουρα) και οι κόκκινες (αλλά και πράσινες, κίτρινες) πιπεριές. Φυσικά, το λεμόνι, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Και πολλές άλλες….

Να πίνετε φρέσκο χυμό πορτοκάλι καθημερινά, αλλά αν σας αρέσει μπορείτε να λάβετε ακόμα περισσότερη βιταμίνη C αν πιείτε ένα smoothie με 2 ακτινίδια, χυμό από 2 πορτοκάλια και 1 χούφτα blueberries. Ή αν θέλετε μπορείτε να έχετε καθημερινά μια ωραία σαλάτα με βραστό μπρόκολο, κουνουπίδι και παντζάρι.

- Η βιταμίνη D; Που την βρίσκουμε;

ΔΙΑΤΡΟΦΗ1Η βιταμίνη D είναι σημαντική τόσο για τα οστά μας όσο και για το ανοσοποιητικό μας. Θεωρείτε και βιταμίνη «του ήλιου» καθώς ο οργανισμός μας την συνθέτει όταν καθόμαστε στον ήλιο για τουλάχιστον 20-30 λεπτά. Αλλά επειδή τον χειμώνα δεν πολυκυκλοφορούμε, προσπαθούμε να την πάρουμε από τις τροφές (ή και από σκεύασμα, αν είναι απαραίτητο). Είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, δηλαδή την συναντάμε σε τροφές με λίπος, ζωικής προέλευσης, όπως το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι, το ψάρι και στον κρόκο του αυγού. Ακόμη, βιταμίνη D έχει το κόκκινο κρέας και το γάλα αμυγδάλου…..

- Ο ψευδάργυρος σε τι βοηθάει; Που τον βρίσκουμε;

Για να προστατευτούμε από την γρίπη, χρειαζόμαστε και ψευδάργυρο. Είναι μέταλλο που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και για την παραγωγή νέων, υγιών κυττάρων, στη σύνθεση των πρωτεϊνών, αλλά και σε άλλες λειτουργίες του μεταβολισμού μας.

Ο οργανισμός μας δεν την αποθηκεύει, επομένως πρέπει καθημερινά να τρώμε τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο. Τέτοιες τροφές είναι για παράδειγμα: το μοσχαρίσιο κρέας, το αρνί και το κοτόπουλο, τα θαλασσινά (στρείδια, μύδια), η βρώμη, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, το σουσάμι και οι κολοκυθόσποροι, το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως (ο φλοιός περιέχει όλα τα θρεπτικά) και το κακάο!.

Μπορείτε καθημερινά να τρώτε 3-4 είδη από τα παραπάνω όπως για παράδειγμα:. το πρωί γάλα ή γάλα αμυγδάλου ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής ή βρώμη, για σνακ φρούτα (όπως αυτά που αναφέραμε), το μεσημέρι κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι με μια ωραία σαλάτα (με λαχανικά που αναφέραμε) και ψωμί ολικής αλέσεως και το βράδυ τοστ με ψωμάκι ολικής, τυρί και γαλοπούλα.  Και για γλυκάκι πιείτε ρόφημα κακάο!

- Ωραία! Έχετε κάτι άλλο να μας προτείνετε;

Να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό και να γυμνάζεστε, έστω να περπατάτε. Η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι απαραίτητα για το σώμα μας και την ψυχολογία μας (τώρα που πρέπει να μείνουμε στο σπίτι…)

- Ευχαριστούμε πολύ για τις τόσο σημαντικές πληροφορίες!

Παρακαλώ, να είστε καλά!

Σοφία Παλάζη, Γ΄2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης