ΦΙΚΟΣ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Ficus-elasticaΆλλες ονομασίες: Φίκος Ελαστικοφόρος, Λαστιχόδενδρο, Καουτσουκόδενδρο.

Ο Φίκος Ελάστικα είναι φυτό αειθαλές κυρίως εσωτερικού χώρου με θαμνώδη ανάπτυξη αλλά ίσως το συναντήσουμε σε κήπους ή δρόμους διάφορων παραθαλάσσιων περιοχών με θερμό κλίμα να σχηματίζει δένδρο που σε ύψος μπορεί να φτάνει και τα 10 μέτρα. Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και έχει εντυπωσιακά μεγάλα και σκληρά φύλλα.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Ο Φίκος Ελάστικα αν και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και σε σκιερά σημεία, σίγουρα θα έχει πιο γρήγορη ανάπτυξη αν είναι τοποθετημένος σε ένα σημείο ώστε να έρχεται σε επαφή με τον ήλιο για λίγες ώρες μέσα στη μέρα. Η υγρασία της ατμόσφαιρας σε συνδυασμό με θερμοκρασίες που να κυμαίνονται από 10-15οC είναι οι ιδανικές συνθήκες για αυτόν. Παρ’ όλα αυτά εύκολα θα προσαρμοστεί σε αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες αλλά δεν θα προτιμήσει ποτέ ζεστές και ξηρές τοποθεσίες.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Ο Φίκος Ελάστικα θέλει μεγάλη προσοχή με το πότισμα ώστε αυτό να μην γίνεται πιο συχνά απ’ ότι χρειάζεται. Το καλοκαίρι χρειάζεται νερό όταν το χώμα του σχεδόν στεγνώσει ενώ το χειμώνα θα χρειαστεί ίσως να ελαττώσουμε κι άλλο. Το υγρό    λίπασμα θα βοηθήσει την ανάπτυξή του ιδίως την άνοιξη αλλά και το φθινόπωρο εφαρμόζοντάς το μία φορά το μήνα. Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα είναι κατά  τους μήνες του φθινοπώρου.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αν παρατηρηθούν κίτρινα φύλλα ειδικά κατά την περίοδο του χειμώνα τότε θα πρέπει να ελέγξουμε το χώμα που πιθανά να είναι παραποτισμένο, σε αυτή την περίπτωση θα περιμένουμε να στεγνώσει και ελαττώνουμε τη συχνότητα ποτίσματος.

Για τις καφέ κηλίδες στο φύλλωμα ίσως να οφείλετε η έκθεση του φυτού σε πολύ Χαμηλές θερμοκρασίες.

φικος

  Φώτης Νικηφορίδης, Γ΄1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης