Ο φανταχτερός Μακάο

Μακάο

Κωδικός 6 και φύγαμε! Για μια βόλτα τώρα που ο καιρός είναι καλύτερος! Για να παίξουμε και να χαρούμε, για να κατεβάσουμε για λίγο τη μάσκα μας… Με αυτή τη σκέψη ξεκινήσαμε ένα όμορφο πρωινό Σαββάτου και τελικά το παιχνίδι μας έγινε συναρπαστικό!

Ο καιρός ήταν πολύ καλός και η διάθεσή μας ακόμη καλύτερη! Έτσι λοιπόν, καθώς παίζαμε με τους φίλους μου μπάλα, μετά από ένα ψηλό σουτ προστέθηκαν στην παρέα μας δύο πανέμορφοι πράσινοι παπαγάλοι! Ψηλά σε ένα δέντρο δύο παπαγάλοι έβγαζαν τσιριχτές κραυγές κάθε φορά που βάζαμε γκολ, φωνάζαμε και γελούσαμε! Και όσο εμείς φωνάζαμε τόσο αυτοί προσπαθούσαν να μας νικήσουν με τον ήχο της τσιρίδας τους! Ήταν πραγματικά υπέροχοι!

image0Θυμήθηκα τότε, πως είχα διαβάσει για τον μεγαλύτερο παπαγάλο στον κόσμο, τον ζαφειρένιο παπαγάλο μακάο που ζει στη Νότια Αμερική και φημίζεται για το φανταχτερό του μπλε χρώμα! Είχα εντυπωσιαστεί από το μέγεθός του που φτάνει το ύψος ενός παιδιού ηλικίας πέντε χρονών, από την ικανότητά του να πετά από την ηλικία των τριών μηνών και να «πιάνει» ταχύτητα μέχρι και 56χμ./ώρα, από το δυνατό του, κυρτό ράμφος που τον βοηθάει όχι μόνο να ανοίγει τρύπες στα δέντρα για να φτιάξει τη φωλιά του αλλά και για να σπάει το κέλυφος των σκληρών καρπών και των σπόρων! Την προτίμησή του στα καρύδια, τα φρούτα και τους σπόρους και ιδιαίτερα την ακαταστασία του που ευθύνεται για τις φοινικιές που φυτρώνουν παντού, γιατί όπως πετάει και ταυτόχρονα τρώει πέφτουν σπόροι στο έδαφος! Την παντοτινή αγάπη για τον/την σύντροφο, για την οικογένεια… Ίσως  τελικά αυτό να είναι και το μυστικό του για να φτάνει μέχρι και τα 50 χρόνια ζωής!

image1Ίσως όμως, δυστυχώς, να είναι και ένας λόγος που ο ζαφειρένιος παπαγάλος ΜΑΚΑΟ απειλείται, καθώς τα τελευταία χρόνια χιλιάδες πουλιά αιχμαλωτίστηκαν για εμπόριο! Και όχι μόνο… Η καταστροφή του βιοτόπου και η υπογεννητικότητα αποτελούν απειλές γι’ αυτό το πανέμορφο και εντυπωσιακό είδος πουλιού!!!

 Βασίλης  Παυλίδης, Γ΄2 τάξη

Πηγή: Ζώα που κινδυνεύουν μας περιγράφουν τη ζωή τους – Εκδόσεις Πατάκη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης