Το νερό ως σύμβολο στη βάπτιση του Ιησού Χριστού

Στην Καινή Διαθήκη εμφανίζεται για πρώτη φορά η βάπτιση από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Αυτή την βάπτιση την είχαν λάβει οι μαθητές και Απόστολοι του Χριστού αλλά και ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.

Το βάπτισμα αρχικά γινόταν σε ανοιχτούς φυσικούς χώρους με τρεχούμενο ύδωρ (νερό), όπως λίμνες και ποτάμια. Η τελετή ήταν ιδιαίτερα απλή, αφού ο Ιωάννης ο Πρόδρομος βάπτιζε τους πιστούς στο νερό και τους καλούσε σε μετάνοια.

Το νερό στην βάπτιση συμβόλιζε την κάθαρση των ανθρώπων από τις αμαρτίες με σκοπό να προετοιμαστούν για τον ερχομό του Μεσσία.

Η βάπτιση του Χριστού ονομάζεται Θεοφάνεια, δηλαδή φανέρωση του Θεού, και γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου. Ο Χριστός με την βάπτισή του αγίασε τον κόσμο και έδωσε στον άνθρωπο την δυνατότητα επιστροφής του στον Παράδεισο.

βάπτισηΣτους ψαλμούς του Δαυίδ αναφέρεται ότι «Ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω», δηλαδή τα νερά του ποταμού γύρισαν προς τα πίσω κατά την βάπτιση του Χριστού. Ο ποταμός Ιορδάνης ξεκινάει από δύο πηγές, την Ιόρ και την Δαν. Αυτά τα δύο μικρά ποτάμια ενώνονται και σχηματίζουν τον Ιορδάνη ποταμό που καταλήγει στην Νεκρά Θάλασσα.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει πως ο Ιορδάνης ποταμός συμβολίζει την αρχή του ανθρώπινου γένους από τον Αδάμ και την Εύα (Ιόρ και Δαν). Η πορεία τους οδηγεί προς τον θάνατο που συμβολίζεται από την Νεκρή Θάλασσα.

Ήρθε όμως ο Χριστός και με την βάπτισή του ανέστρεψε τη ροή του ποταμού και πλέον οι άνθρωποι δεν τρέχουν προς τον θάνατο αλλά προς την αιωνιότητα.

Η Βάπτιση του Ιησού Χριστού έχει άμεση σχέση με την σωτηρία του κόσμου με σύμβολο το νερό.

Κορτέσσα Πανταζίδου, Δ΄2 τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης