Φάλαινα φυσητήρας

φαλαινα

Οι φυσητήρες (Physeter macrocephalus) είναι το τρίτο μεγαλύτερο ζώο στον πλανήτη και έχει τον μεγαλύτερο εγκέφαλο στο ζωικό βασίλειο, ο οποίος ζυγίζει 8 κιλά. Στις ελληνικές θάλασσες ζουν περίπου 250 φάλαινες φυσητήρες. Στην Ελλάδα το μέγιστο μήκος των αρσενικών φτάνει τα 15 μέτρα, ενώ των θηλυκών τα 10. Ο φυσητήρας καταδύεται σε βάθος μέχρι και 2000 μέτρα. Οι καταδύσεις του διαρκούν 40-60 λεπτά, αλλά μπορούν να φτάσουν μέχρι και τη 1,5 ώρα. Ζουν σε κοινωνικές ομάδες των 4-13 ατόμων που αποτελούνται από ενήλικα θηλυκά με τα μωρά τους και νεαρά άτομα και των δύο φύλων. Στο πλαίσιο των κοινωνικών ομάδων, τα νεαρά ζώα μαθαίνουν να καταδύονται, να εντοπίζουν την τροφή τους και να προστατεύονται ή να συνεργάζονται. Τα αρσενικά εγκαταλείπουν την ομάδα σε ηλικία 15-21 ετών, λίγο πριν από την αναπαραγωγική  τους ωριμότητα και ζουν μόνα.

Τα ελληνικά νερά είναι ίσως η μόνη περιοχή παγκοσμίως όπου κοινωνικές ομάδες και μοναχικοί αρσενικοί συνυπάρχουν. Στην Ελλάδα φυσητήρες συναντάμε κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου, στο Μυρτώο Πέλαγος και σε περιοχές του Αιγαίου Πελάγους με μεγάλα βάθη.

Οι φάλαινες φυσητήρες απειλούνται με εξαφάνιση. Η κλιματική αλλαγή, η αλιεία με παρασυρόμενα αφρόδιχτα, η σύγκρουση με σκάφη, η ρύπανση των θαλασσών από πετρελαιοκηλίδες και η κατάποση στερεών απορριμάτων, όπως σακούλες, έχουν ολέθριες συνέπειες για την ίδια τους την επιβίωση.

Πηγή: Τα θαλάσσια θηλαστικά των Ελληνικών θαλασσών

Ρένα Μουρουζίδου, Δ΄1 τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης