Ασφαλής χρήση του κινητού

381458-Mobile-phone-radiation

Είναι γεγονός ότι στην εποχή μας το κινητό έχει μπει για τα καλά στην καθημερινή μας ζωή. Αυτό επειδή το χρειαζόμαστε και μας εξυπηρετεί πραγματικά. Το ερώτημα όμως είναι: Ξέρουμε τι κινδύνους διατρέχουμε από την τόσο μεγάλη χρήση του κινητού; Η ακτινοβολία που εκπέμπει μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Μπορούμε άραγε να κάνουμε κάτι για να προστατευτούμε από αυτή την ακτινοβολία; Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρόποι για να μειώσουμε τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία μας από την ακτινοβολία όπως :

Βασικοί τρόποι μείωσης  ακτινοβολίας του κινητού

1: Κάθε φορά που έχετε μια επιλογή, χρησιμοποιήστε ένα κανονικό ενσύρματο τηλέφωνο. Αποφύγετε να καλείτε κάποιον στο κινητό του, αν μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του σε ένα σταθερό. Πολλές φορές δεν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε από το κινητό μας τηλέφωνο. Για παράδειγμα, όταν βρισκόμαστε στο σπίτι ή στη δουλειά μπορούμε να χρησιμοποιούμε σταθερό τηλέφωνο.

2: Επιλέξτε αποστολή και λήψη μηνυμάτων κειμένου κατά προτίμηση αντί για κλήσεις

3: Κρατήστε το τηλέφωνό σας απενεργοποιημένο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Ενεργοποιήστε το για να παίρνετε μηνύματα και να απαντάτε.

4: Αν τελικά  πρέπει να καλέσετε από ένα κινητό τηλέφωνο, κρατήστε την συνομιλία σύντομη.

5: Χρησιμοποιείστε hands free, οπότε το κινητό θα είναι μακριά απο το κεφάλι σας και κρατήστε το όσο πιο μακριά απο το σώμα σας. Έστω και μικρή αύξηση της απόστασης της συσκευής από το σώμα ελαττώνει δραστικά την ένταση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που δεχόμαστε και κατά συνέπεια την απορροφούμενη ισχύ.

Επίσης τα ασύρματα εξαρτήματα τεχνολογίας Bluetooth εκπέμπουν πολύ μικρότερη ακτινοβολία απ’ ότι ένα κινητό τηλέφωνο, επειδή η απόσταση ανάμεσα στο ακουστικό Bluetooth και το κινητό τηλέφωνο είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την απόσταση ανάμεσα στο κινητό τηλέφωνο και τον σταθμό βάσης. Έτσι, η επιβάρυνση του κεφαλιού είναι πάρα πολύ μικρή σε σχέση με αυτή που θα είχαμε αν χρησιμοποιούσαμε απευθείας το κινητό τηλέφωνο.

6: Όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους, όπου το κινητό τηλέφωνο έχει κακό σήμα, να αποφεύγετε να κάνετε και να δέχεστε κλήσεις. Προτιμήστε τους εξωτερικούς χώρους ή πηγαίνετε κοντά στις εξωτερικές πόρτες και τα παράθυρα των κτιρίων που γενικά υπάρχει καλύτερο σήμα, ώστε το κινητό να χρησιμοποιεί την ελάχιστα απαιτούμενη ισχύ για να αποκαταστήσει επικοινωνία με τον σταθμό βάσης.

Το ίδιο ισχύει όταν βρίσκεστε μέσα στο μεταλλικό αμάξωμα του αυτοκινήτου σας, καθώς και μέσα σε ανελκυστήρες.

7: Τα παιδιά καλό είναι να αποφεύγουν τη χρήση του κινητού.

 

(πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=Zrw-JlRkKMA, Cell Phone Radiation: 10 Ways to Reduce Your Exposure)

 
Σχετικά με τα προϊόντα που τοποθετούνται στο κινητό για τη μείωση της ακτινοβολίας, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί διότι η μείωση της ακτινοβολίας εκπομπής του κινητού δυσχαιρένει την επικοινωνία του με τον σταθμό βάσης. Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα αυτόματου ελέγχου ισχύος της συσκευής ανεβάζει τα επίπεδα της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας για να αποκαταστήσει τη σύνδεση με το σταθμό βάσης.

Τέλος σχετικά με την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στα πρατήρια καυσίμων, η ακτινοβολία είναι πολύ μικρή για να προκαλέσει ανάφλεξη καυσίμων. Επίσης υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να πέσει η συσκευή και να δημιουργηθεί σπινθήρας ο οποίος να προκαλέσει πυρκαγιά ή έκρηξη.

Σύντακτες: Βασίλης Τσιάρας, Αλέξης Ρούππος

Σχολιάστε

Top