
Την Πέμπτη στις 23 Ιανουαρίου 2025 είχαμε την χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε στο 9ο Γυμνάσιο Αχαρνών την κα Αδαμαντία Σπανακά. Η κα Σπανακά υλοποίησε επιμορφωτική δράση για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου με το ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα:
«Από την εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση στη Δια Ζώσης:
Η Γέφυρα του Εκπαιδευτικού Υλικού στον Δρόμο προς τη Διδασκαλία και τη Μάθηση».
Αρχικά προβληματιστήκαμε κατά πόσο βιώσαμε μέσα στην πανδημία πραγματική εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, με το συμπέρασμα να βγαίνει αβίαστα ότι η επείγουσα ανάγκη για τηλεκπαίδευση δεν είχε τα χαρακτηριστικά της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια συζητήσαμε πάνω στις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ως εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης με αναφορά στον (παρεμβατικό) ρόλο του γονέα, στον (αμήχανο) ρόλο του εκπαιδευτικού, στα ζητήματα αξιολόγησης της μάθησης, στα θέματα ασφαλείας και προσωπικών δεδομένων, στην έλλειψη αλληλεπίδρασης, στην προσπάθεια οργάνωσης και αλληλοβοήθειας μέσω κοινοτήτων πρακτικής κ.ά.
Χωριστήκαμε σε ομάδες και προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τη μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε στην περίοδο της εργασίας μας από απόσταση: η αποξένωση και η έλλειψη εργαλείων-εξοπλισμού και κατάλληλου υλικού είχαν τις πιο συχνές αναφορές.
Η κα Σπανακά τόνισε ότι αυτό που έλειπε εντέλει ήταν η εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και η γέφυρα μεταξύ της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και της Δια Ζώσης που είναι το κατάλληλο υλικό. Στη συνέχεια μελετήσαμε με συγκεκριμένα παραδείγματα τις 7 Αρχές Δημιουργίας Εκπαιδευτικού Υλικού:
1. Διδακτικοί στόχοι που οδηγούν σε σαφή και μετρήσιμα μαθησιακά αποτελέσματα με επιλογή κατάλληλου ρήματος.
2. Ο προφορικός λόγος – γραπτός λόγος με σαφήνεια, αμεσότητα και κατανοησιμότητα σε μορφή διαλόγου με τον χρήστη (οδηγίες, ερμηνείες, επεξηγήσεις, σχολιασμοί, παραδείγματα). Για παράδειγμα, προσθέτουμε οδηγίες (που λέμε συνήθως προφορικά) σε ένα γραπτό διαγώνισμα.
3. Η Ανακαλυπτική μάθηση – οι μαθητές/τριες ανακαλύπτουν βήμα προς βήμα τη γνώση σε ομάδες εργασίας και με τη βοήθεια του (πρόσθετου) υλικού. Για παράδειγμα, οι μαθητές/τριες παίρνουν τον ρόλο ενός ιστορικού προσώπου και γράφουν τα όσα έκανε σε 1ο πρόσωπο ή φτιάχνουν ένα δικό τους τεστ με βάση κάποιο πρότυπο.
4. Τι είμαι ικανός/ή να κάνω με αυτά που έμαθα; – ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, η τεχνική artful thinking βοηθάει τους/τις εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν έργα τέχνης και με κατάλληλα ερωτήματα να ενισχύσουν την κριτική σκέψη και τη μάθηση των μαθητών/τριών.
5. Τα Αυτονόητα – θα πρέπει να ορίζουμε στο υλικό μας ακόμη κι αυτά που θεωρούμε ότι γνωρίζει ένας μαθητής ή μια μαθήτρια στη συγκεκριμένη βαθμίδα.
6. Γιατί αυτό και όχι το άλλο; – θα πρέπει να εξηγούνται οι επιλογές των πηγών και οι συνδέσεις με τα προηγούμενα και τα επόμενα στοιχεία του εκπαιδευτικού υλικού.
7. Οι Εικόνες στις έννοιες – θα πρέπει να υπάρχει οπτική απεικόνιση των αφηρημένων εννοιών (με εικόνες, φωτογραφίες, βίντεο κ.ά.)
Τέλος, συζητήσαμε για την εκπαιδευτική χρήση των κόμικ και τη σημασία του οδηγού για περαιτέρω μελέτη με τη μορφή , για παράδειγμα, ενός padlet.
Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με τη μέθοδο του World Cafe. Δημιουργήθηκαν 4 τραπέζια-σταθμοί. Σε κάθε σταθμό υπήρχε ένας/μία οικοδεσπότης με ένα ερώτημα. Ο/Η οικοδεσπότης καλωσόριζε διαδοχικά τις ομάδες και συζητούσε μαζί τους πάνω στο ζητούμενο, ενώ μοιραζόταν μαζί τους και τις σκέψεις των προηγούμενων ομάδων. Στο τέλος, παρουσίαζε στην ολομέλεια τα αποτελέσματα των ζυμώσεων για το ζητούμενο κάθε σταθμού.
Ευχαριστούμε την κα Αδαμαντία Σπανακά για αυτή τη μοναδική εμπειρία, καθώς εκτός από τις σημαντικές σπουδές της και τη σπουδαία επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία της, είναι μια εξαιρετική δασκάλα και ένας γλυκός άνθρωπος.
(Η εκδήλωση ήταν πρωτοβουλία της ομάδας του 1ου άξονα αξιολόγησης σχολικής μονάδας.)
ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΤΣΙΤΣΑ