Βάρνα, η όμορφη πόλη στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Της Ναταλίας Καραγιάννη από το Γ4′
Βρεθήκαμε στη Βάρνα τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus.
Η Βάρνα είναι η μεγαλύτερη πόλη και καλοκαιρινό θέρετρο στη βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, έχει πληθυσμό 357,198 κατοίκους και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας μετά τη Σόφια. Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και του Δήμου της Βάρνας και η δέκατη μεγαλύτερη πόλη στα Βαλκάνια μετά την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, τη Σόφια, τη Θεσσαλονίκη, το Ζάγκρεμπ, τα Σκόπια και τα Τίρανα. Αναφερόμενη συνήθως ως «Η Θαλάσσια Πρωτεύουσα» ή «Η Καλοκαιρινή Πρωτεύουσα» της Βουλγαρίας, η Βάρνα είναι μείζων τουριστικός προορισμός, αφετηρία για όλα τα θέρετρα στη Βουλγαρική Ακτή της Μαύρης Θάλασσας, επιχειρηματικό και πανεπιστημιακό κέντρο, λιμάνι και έδρα του Βουλγαρικού Ναυτικού και της εμπορικής ναυτιλίας. Το 2008 η Βάρνα ορίστηκε έδρα της Ευρώ-Περιοχής της Μαύρης Θάλασσας από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο πολιτισμός της Βάρνας κατέχει ένα ρεκόρ, ο αρχαιότερος χρυσός θησαυρός στον κόσμο ανακαλύφθηκε στη Νεκρόπολη της Βάρνας και αποτελείται από τεχνουργήματα χρονολογούμενα από το 4750 π.Χ. Η πόλη της Βάρνας έχει αδελφοποιηθεί με τον Πειραιά και την Καβάλα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Βάρνα, περπατήσαμε ένα μεγάλο μέρος της πανέμορφης αυτής πόλης. Επισκεφθήκαμε τον Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και εντυπωσιαστήκαμε από τη μεγαλοπρέπειά του. Ο Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Βάρνας είναι ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας και ο τρίτος μεγαλύτερος σε όλη τη χώρα. Τα θυρανοίξιά του έγιναν στις 30 Αυγούστου 1886. Για την κατασκευή του, η οποία διήρκεσε έξι χρόνια, χρησιμοποιήθηκαν πελεκημένες πέτρες από κατεστραμμένο τείχος φρουρίου, καθώς και υλικά από την περιοχή γύρω από τη Βάρνα.
Στη συνέχεια, διασχίσαμε πανέμορφες πλατείες της πόλης και καταλήξαμε στην αμμουδιά δίπλα στην απέραντη παραλία της Μαύρης Θάλασσας.
Η Μαύρη Θάλασσα ή Εύξεινος Πόντος είναι θάλασσα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ορίζεται από την Ευρώπη, τη Μικρά Ασία και τον Καύκασο και τελικά συνδέεται με τον Ατλαντικό ωκεανό μέσω της Μεσογείου και του Αιγαίου Πελάγους και διάφορων πορθμών. Ο Πορθμός του Βοσπόρου τη συνδέει με τη Θάλασσα του Μαρμαρά και ο Πορθμός των Δαρδανελίων με το Αιγαίο Πέλαγος της Μεσογείου. Τα νερά αυτά χωρίζουν την Ανατολική Ευρώπη από τη Δυτική Ασία. Η Μαύρη Θάλασσα συνδέεται επίσης με τη Θάλασσα του Αζόφ από τον Πορθμό του Κερτς.
Σημαντικές πόλεις κατά μήκος των ακτών είναι οι Βάρνα, Γιάλτα, Ζονγκουλντάκ, Κερασούντα, Κερτς, Κωνστάντζα, Κωνσταντινούπολη, Μαγκάλια, Μπατούμι, Μπουργκάς, Ναβοντάρι, Νοβορωσίσκ, Οδησσός, Ορντού, Πότι, Ριζούντα, Σαμψούντα, Σεβαστούπολη, Σότσι, Σουχούμι, Τραπεζούντα και Χόπα.
Οι εμπειρίες μας στην Μαύρη Θάλασσα θα μας συνοδεύουν λόγω της αξέχαστης εικόνας όταν χορέψαμε την ‘Μαύρη θάλασσα’ στο λιμάνι, την ώρα που ο ήλιος έδυε, χρωματίζοντας τον ουρανό και τη θάλασσα.
Οι περιοχές που χορέψαμε, κατοικούνταν από Έλληνες εμπόρους και αποτελούσαν σημαντικά κέντρα ελληνισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 1919 έγινε ανταλλαγή πληθυσμών και με αυτόν τον τρόπο περιορίστηκε πάρα πολύ το ελληνικό στοιχείο.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.