Το σπίτι στη Βαρμπίτσα

Του Σταύρου Κυπριανίδη από το Γ2′

310277751_10221770823441405_5652087341962304776_n

Τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε ένα πρόγραμμα “ERASMUS+”.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό ταξιδέψαμε με προορισμό την Βαρμπίτσα της Βουλγαρίας, ένα χωριό πολύ μικρό, με ελάχιστους κατοίκους και σχεδόν καθόλου ενοικιαζόμενα σπίτια για να μείνουνε τυχόν επισκέπτες. Για καλή μας τύχη όμως, μετά από συντονισμένες ενέργειες που έγιναν από το σχολείο μας και από  το σχολείο στην Βαρμπίτσα, καταφέραμε να βρούμε το σπίτι-κυνηγετικό καταφύγιο όπου και έπειτα μείναμε.
Φθάσαμε εκεί, για πρώτη φορά, τα μεσάνυχτα της Κυριακής 2 Οκτωβρίου 2022, μετά από ένα πολύωρο και κουραστικό οδικό ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη. Το σπίτι, κυριολεκτικά μέσα στο δάσος, όπως και όλο το χωριό, ήταν απομονωμένο και περιτριγυρισμένο από πυκνή και έντονη βλάστηση.

Περνώντας κανείς από έξω αντίκριζε ένα μεγάλο διώροφο κτίσμα με μία μεγάλη τζαμαρία, την τεράστια και επιβλητική του στέγη αλλά και ένα μικρό δρομάκι που κατέληγε στην πόρτα.

DSC_0781

Ένας υπέροχος κήπος περίβαλε το σπίτι, με παγκάκια για να απολαμβάνεις την ομορφιά του τοπίου, αλλά και μια πισίνα η οποία όμως ήταν άδεια και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (άλλωστε έκανε πολύ κρύο για να κολυμπήσει κανείς..).

12

Μπαίνοντας στην κύρια είσοδο, συναντούσες έναν διάδρομο δεξιά που κατέληγε σε ένα δωμάτιο. Αριστερά, είχε επίσης ένα δωμάτιο. Ευθεία μπροστά, υπήρχε ένα είδος εξώστη, από όπου μπορούσες να δεις στον κάτω όροφο. Δεξιά και αριστερά βρισκόντουσαν ξύλινες σκάλες. Η δεξιά ανέβαινε στα πάνω δωμάτια και η αριστερή κατέβαινε στο κάτω επίπεδο.
Στο επάνω επίπεδο, υπήρχαν τα υπνοδωμάτια που μας είχαν μοιραστεί και μέναμε. Τα δωμάτια ήταν ευρύχωρα και άνετα, με κάθε δωμάτιο να έχει το δικό του μπάνιο.
Το κάτω επίπεδο ήταν ο κυρίως χώρος του σπιτιού. Εκεί, υπήρχε μία μεγάλη τραπεζαρία με ένα μεγάλο τραπέζι και πολλές καρέκλες. Σε αυτή την τραπεζαρία, συγκεντρωνόμασταν το πρωί για να πάρουμε το πρωινό μας, αλλά και το βραδινό που ετοίμαζε με μεγάλη αγάπη αλλά και πολύ  κόπο η κυρία Σαμαρά, αφού είχε να ετοιμάσει φαγητό για τόσα πολλά άτομα!

DSC_0514

Την ώρα που μαζευόμασταν όλοι γύρω από αυτήν την μεγάλη τραπεζαρία, υπήρχε μια αίσθηση οικειότητας, μια αίσθηση οικογενειακού τραπεζιού!

13

Στην άλλη πλευρά του δωματίου, υπήρχε το τεράστιο, ευρύχωρο και άνετο καθιστικό όπου πολλές φορές δεχθήκαμε επισκέψεις από τους φίλους μας τους Ιταλούς, κάναμε πάρτυ, χορεύαμε ακόμα και τραγουδάγαμε!!

DSC_0509 (1)

Πάρα πολλοί δοκίμασαν τις ικανότητες τους στο τραγούδι, (όχι πάντα με επιτυχία!) αλλά το γέλιο, η καλή διάθεση και η ατμόσφαιρα παρέας και οικογένειας κυριαρχούσε και επισκίαζε οτιδήποτε άλλο!

DSC_0526

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει και μια βραδιά μασκαρεμένων με θέμα το ροκ!

14
Στο σπίτι αυτό περάσαμε υπέροχες στιγμές, μας έφερε πιο κοντά και γίναμε μια μοναδική παρέα που θα μας συνδέουν για πάντα οι μοναδικές αυτές αναμνήσεις από «το Σπίτι Μας στην Βαρμπίτσα!»

.

Σχολιάστε

Top