Στη Γέφυρα του Γαλατά

Του Σταύρου Κυπριανίδη από το Γ2′

DSC_0197

Η ένωση των δυο ακτών του Κερατίου ήταν όνειρο από τον καιρό του Βυζαντίου. Επι Οθωμανικής αυτοκρατορίας η ανάγκη της ένωσης των δυο ακτών έγινε μεγαλύτερη.

21

Αυτό γιατί, έπρεπε να ενωθούν οι δυο πλευρές του εμπορίου, η πλευρά με τα χάνια και τα παζάρια με την πλευρά του Γαλατά και του Πέραν. Πριν κατασκευαστούν οι δυο γέφυρες το πέρασμα γινόταν με τα βαρκάκια των Ελλήνων καπεταναίων.

22

Η γέφυρα του Γαλατά διασχίζει τον Κεράτιο κόλπο. Η πρώτη γέφυρα που καταγράφεται ήταν την εποχή του Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα και ήταν κοντά στα Θεοδοσιανά τείχη. Στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα η γέφυρα χτίστηκαν κατά το παρελθόν τέσσερις γέφυρες, η σημερινή πέμπτη γέφυρα κατασκευάστηκε το 1994. Είναι μια αναδιπλωμένη γέφυρα, 490 μέτρων. Παρόλο που η Γέφυρα του Γαλατά δεν διαφέρει πολύ από τις άλλες γέφυρες στο σχεδιασμό (ακόμα κι αν έχει πολύ βαρετό σχεδιασμό σε σύγκριση με τις γέφυρες του Παρισιού ή της Βουδαπέστης), έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συγγραφέων, ζωγράφων, σκηνοθετών και χαρακτών λόγω της πολιτιστικής της αξία.

DSC_0189

Από πάνω του διέρχονται αυτοκίνητα, τραμ και φυσικά πεζοί, ενώ όταν ο καιρός το επιτρέπει είναι γεμάτη με ψαράδες. Στην βάση της γέφυρας υπάρχει ένας όροφος που στεγάζει μαγαζιά και restaurant. Αν σηκώσετε το κεφάλι σας ψηλά ενώ διασχίζετε την γέφυρα του Γαλατά θα δείτε, από την μία πλευρά την Αγία Σοφία και το Μπλε τζαμί και από την απέναντι των πύργο του Γαλατά. Η γέφυρα και ο πύργος του Γαλατά παίρνουν το όνομα τους από την ομώνυμη περιοχή του Γαλατά, που στο παρελθόν ονομάζονταν από τους Έλληνες “Πέρα”.

DSC_0154

24

Στα πλαίσια του προγράμματος “ERASMUS”, είχαμε την τιμή το περασμένο φθινόπωρο, να επισκεφτούμε όλοι μαζί την Κωσταντινούπολη και μέσα σε όλα τα αξιοθέατα, την γέφυρα του Γαλατά. Περπατώντας στο πάνω μέρος της γέφυρας, διαπιστώσαμε ότι ήταν γεμάτη από ψαράδες, ο καθένας με ένα ή και περισσότερα καλάμια, ψαρεύοντας όλων των ειδών και μεγεθών ψάρια! Το μόνο αρνητικό ήταν ότι λόγω των ψαριών και των τόσων ψαράδων, κυριαρχούσε η βαριά μυρωδιά της «ψαρίλας», αλλά και των σκουπιδιών που άφηναν πίσω τους οι ψαράδες. Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο κάτω μέρος της γέφυρας, όπου υπάρχουν διαφόρων λογιών καταστήματα και εστιατόρια.

25

Κάθε ένα εστιατόριο, για να προσελκύσει τους υποψήφιους πελάτες, είχε δίπλα στην είσοδο του, μια βιτρίνα ψυγείο, όπου παρουσίαζαν τα καλύτερα τους ψάρια. Σαν να μην έφτανε όμως η βιτρίνα, υπήρχαν και οι κράχτες οι οποίοι διαγωνίζονταν ο ένας τον άλλο σε φωνή, προσπαθώντας να πείσουν τους περαστικούς να επισκεφθούν τα καταστήματα τους.

DSC_0748

Οι φωνές τους ηχούν ακόμα στα αυτιά μου! Το πιο παράδοξο όμως ήταν όταν επέλεγε κάποιος να καθίσει σε ένα από αυτά τα μαγαζιά για να απολαύσει τον καφέ του ή το γεύμα του, με την υπέροχη θέα του Κεράτιου Κόλπου, αντίκριζε ξαφνικά ιπτάμενα ψάρια να περνάνε μπροστά από τα μάτια του! Δεν ήταν άλλο παρά τα ψάρια που έπιαναν οι ψαράδες από το πάνω μέρος και που τα ανέβαζαν στο κατάστρωμα της γέφυρας!

DSC_0755

26

Η Γέφυρα του Γαλατά, μια γέφυρά που ενώνει όχι μόνο τις δυο ακτές, αλλά είναι και μια γέφυρα που ενώνει παράδοξες εικόνες, συναισθήματα και σίγουρα είναι μία από τις γέφυρες που θα πρέπει κάποιος να επισκεφτεί, για να μπορέσει να νιώσει την σύγχρονη πλευρά αυτής της πολύβουης και πολυπολιτισμικής Κωνσταντινούπολης.

DSC_0145

Βιβλιογραφία:

https://mykonstantinoupoli.blogspot.com/2013/11/blog-post_3848.html

https://el.rayhaber.com/2021/03/galata-koprusu-nerede-galata-koprusu-tarihi/

https://www.taxidologio.gr/istanbul-todo-galata-bridge-tower.html

 

 

 

.

Σχολιάστε

Top