Καλωσήλθατε στην Καλλιθέα!

κατάλογος

 

Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ
Καλωσήλθατε στην Καλλιθέα!
Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μοίρα των προσφύγων και μεταναστών είναι η γειτονιά μας. Εδώ κι έναν περίπου αιώνα χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν έναν φιλόξενο τόπο για να στεγάσουν τα όνειρα τους.

Γράφει ο Καρατζάς Δημήτρης

Αρχής γενομένης από τον Πόντο, με την μεγάλη καταστροφή και τον διωγμό του 1922, εδώ και 95 χρόνια η Καλλιθέα έχει φιλοξενήσει πολλαπλά κύματα προσφύγων και μεταναστών: Η πόλη, η οποία μέχρι τότε μόλις που ξεπερνούσε τους 4.000 κατοίκους, με τον ερχομό των προσφύγων (Ελληνοπόντιοι) έφτασε να ξεπερνά τις 25.000, ενώ το 1928 ο πληθυσμός της Καλλιθέας αποτελούνταν κατά 52% από πρόσφυγες.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της εποχής: Μικρασιάτες πρόσφυγες διαμένουν σε εγκαταλελειμένο θέατρο
Το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα μεταναστών, κυρίως οικονομικών, έλαβε χώρα μετά τη πτώση της Ε.Σ.Σ.Δ το 1991, όταν μεγάλο μέρος των κατοίκων της Βαλκανικής χερσονήσου έφυγαν προς άλλες χώρες αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Στην Ελλάδα ήρθαν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι και στην Καλλιθέα, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, μόλις το 0,3-0,6% ήταν αλλοδαποί πολίτες με καταγωγή από χώρες οι οποίες ήταν ήδη τότε ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ κατά το 13-15% οι κάτοικοι του δήμου προέρχονταν από άλλες χώρες.
Τα «προσφυγικά» της πόλης μας
Για τη διαμονή των χιλιάδων ξεριζωμένων Ελλήνων που έφτασαν την εποχή του Μεσοπολέμου στην Αθήνα, το κράτος έχτισε συμπλέγματα πολυκατοικιών – που συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε «προσφυγικά». Κάποια από αυτά υπάρχουν ακόμα και σήμερα – κάποια από αυτά μάλιστα έχουν κηρυχθεί διατηρητέα ως νεότερα μνημεία με κατοπινές αποφάσεις – και σε ορισμένα από αυτά διαμένουν ακόμα οι απόγονοι των οικογενειών των προσφύγων.
Στις φωτογραφίες διακρίνουμε σπίτια προσφύγων στην Καλλιθέα τα οποία είναι ακόμα σε κατοικήσιμη κατάσταση.
Το συγκεκριμένο σύμπλεγμα μονοκατοικιών κατοικείται από Ελληνοπόντιους. Οι ίδιοι μας πληροφόρησαν ότι αυτά τα σπίτια βρίσκονται στην κατοχή τους από τότε που ήρθαν οι γονείς τους το 1924 από την Σαμψούντα του Πόντου και πως έχουν αναπαλαιωθεί συνολικά δύο φορές, μία το 1950 και μια το 1995.
Στα προσφυγικά σπίτια αυτής της γειτονιάς κατοικούν μετανάστες που ήρθαν στην Καλλιθέα από το 1991 και έπειτα και προέρχονται κατά μεγάλο μέρος από την Αλβανία ενώ άλλοι είναι Ρομά.
Ελληνοπόντιοι στην Καλλιθέα σήμερα
Στη χώρα μας σήμερα ζουν συνολικά περισσότερα από δύο εκατομμύρια Ελληνοπόντιοι και μεγάλο μέρος αυτού του πληθυσμού διαμένει στη Καλλιθέα. Ιδιαίτερα δραστήριοι και ευαισθητοποιημένοι, διατηρούν μόνο στον δήμο μας οκτώ ποντιακούς πολιτιστικούς συλλόγους ενώ στην Καλλιθέα υπάρχουν ακόμα πολλοί σύλλογοι Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από άλλους τόπους όπως είναι οι Κωνσταντινουπολίτες και οι Μικρασιάτες.

Πηγές
-Ιστοσελίδα Έσπερου Καλλιθέας
-Βιβλίο Νεοελληνικής Ιστορίας Γ” Γυμνασίου
-Απογραφή Πληθυσμού 2001
-Ιστοσελίδα Δήμου Καλλιθέας

Σχολιάστε

Top