
ΣTO ΣOXO, δημοτική ενότητα του Δήμου Λαγκαδά, στο νομό Θεσσαλονίκης, κάθε χρόνο την περίοδο της Αποκριάς, αναβιώνει ένα μοναδικό δρώμενο, με αποκορύφωμα το τελευταίο Σαββατοκύριακο, της Τυρινής και της Καθαρά Δευτέρας. Το καρναβάλι του Σοχού (Μέριου) με τους Κουδουνοφόρους, καταγράφεται ως η πιο αρχέγονη και ολοκληρωμένη μορφή έκφρασης των ανθρώπων με αμφίεση, μουσική, χορό βηματισμό και τραγούδι. Όλο το χωριό, περίπου 3.000 κάτοικοι, κινούνται στους ρυθμούς της Αποκριάς και του εθίμου. Μικροί και μεγάλοι, τριγυρνούν στα δρομάκια του ημιορεινού οικισμού, που είναι χτισμένος σε υψόμετρο 650 μ., στις νότιες πλαγιές του όρους Βερτίσκος, ξεσηκώνοντας με τους εκκωφαντικούς ήχους των κουδουνιών που κρέμονται στη μέση τους, ντόπιους και επισκέπτες.
Χαρακτηριστικά στοιχεία της στολής των κουδουνοφόρων είναι τα κουδούνια(4 κυπριά και 1 μπατάλι) που εξαρτώνται από τη μέση και τους ώμους με το ζωνάρι, τα μαύρα τριχωτά δέρματα τράγων, το πολύχρωμο καλπάκι-μάσκα (κεφαλοστολή), η εσάρπα και τα μανικέτια. Απαραίτητα εξαρτήματα είναι η γκλίτσα ή το σπαθί και φυσικά το ούζο με το οποίο κερνούν γνωστούς και φίλους που συναντούν στο δρόμο τους.
Αγκαλιασμένοι με σκυμμένα τα καλπάκια ή και γονατιστοί τραγουδούν τραγούδια «του έρωτα, του παραπόνου και της καταφρόνιας». Σε κάθε παύση των τραγουδιών ξεσηκώνονται κραυγάζοντας, χοροπηδώντας και τινάζοντας πάνω κάτω εκστατικά τα κουδούνια. Εκείνο που καθιστά ξεχωριστό το καρναβάλι του Σοχού είναι το ερωτικό στοιχείο που επικρατεί.
https://www.ethnos.gr/, https://vorias.gr/, https://myportal.gr/, https://dim-ag-marin-lerou.dad.sch.gr
Εικόνα:https://www.visaltis.net/
