Κόκκινος τραχανάς Θράκης

432536872_753260030340206_7606684232483503790_n

 

Υλικά

500 γραμμάρια φυσικό προζύμι

6 φακελάκια μαγιά

Ένα κιλό κόκκινη κολοκύθα βρασμένη και πολτοποιημένη

1 κιλό ντομάτα ζυγισμένη, αφού την έχουμε καθαρίσει από σπόρους και φλούδα και την έχουμε βράσει να γίνει πηχτή σάλτσα

1,5 κιλό πιπεριές Φλωρίνης ψημένες και καθαρισμένες

1 κιλό πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες

1 κιλό καρότα βρασμένα και πολτοποιημένα

4 μεγάλα κρεμμύδια πολτοποιημένα

1 ποτήρι λάδι

2 πακέτα σιμιγδάλι

1 1/2 κιλό καβουρδισμένο σουσάμι και σπασμένο στο multi

1/2 κιλό ταχίνι

150 γραμμάρια πάπρικα γλυκιά

(προαιρετικά μπορείτε να αφαιρέσετε ελάχιστη γλυκιά πάπρικα και να την αντικαταστήσετε με καυτερή πάπρικα για να γίνει καυτερός ο τραχανάς)

3 χούφτες του ενός χεριού αλάτι

9 πακέτα περίπου αλεύρι

 

Εκτέλεση

   Σε ένα πολύ βαθύ τηγάνι βάζουμε 1 ποτήρι λάδι να ζεσταθεί. Εκεί μέσα ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί χωρίς να μαυρίσει. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού ετοιμάσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας (βρασμένα και πολτοποιημένα), σε μία μεγάλη λεκάνη τα ανακατεύουμε, εκτός από το σουσάμι, το σιμιγδάλι και το αλεύρι. Μετά την ομογενοποίησή τους προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το σουσάμι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Στο τέλος ρίχνουμε στο μείγμα τόσο αλεύρι ώστε να δημιουργηθεί μία πάρα πολύ σφιχτή ζύμη (τόσο ώστε να μην μπορούμε να τη ζυμώσουμε).

   Μπορούμε να επιλέξουμε  αν ο τραχανάς θα έχει γλυκιά  ή ξινή γεύση. Στην περίπτωση του γλυκού τραχανά αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει για 12 ώρες.  Στην περίπτωση του ξινού την αφήνουμε έως 48 ώρες. Μια μέση κατάσταση είναι οι 24 ώρες αναμονής. Αφού φουσκώσει τις ώρες που επιλέγουμε, παίρνουμε μικρές μπουκιές ζύμης, τις στρώνουμε σε καθαρό σεντόνι σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Όταν στεγνώσει ο τραχανάς από την μια πλευρά, τον γυρνάμε και από την άλλη. Μετά από αυτή τη διαδικασία, τον τρίβουμε στον τρίφτη του τραχανά. Το τρίμμα που προκύπτει το στεγνώνουμε απλωμένο σε καθαρό σεντόνι και σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ανακατεύοντας τακτικά. Χάρη στις κατάλληλες συνθήκες στεγνώνει γρήγορα, αλλιώς χρειάζεται μια εβδομάδα. Ως ποσότητα ο τραχανάς είναι πάνω από 10 κιλά και διατηρείται στην κατάψυξη.

Καλή επιτυχία!

434429528_1117306009473909_3711615928193988232_n

 

Μαρία Βαμβάκου (μαθήτρια της Β΄  Γυμνασίου)

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης